
Het kleinste en misschien wel het meest rustigste eiland van Kaapverdië. Op het onontdekte en vulkanische eiland Brava vind je de meest authentieke sfeer van Kaapverdië. Je begeeft je direct onder de lokale bevolking door de beperkte toeristische activiteiten. Je kunt op dit meest groene eiland van Kaapverdië heerlijk wandelen, van de flora & fauna genieten en tot rust komen.
Meer weten over Brava?
De belangrijkste informatie over het eiland Brava hebben we op deze pagina voor je gebundeld. De informatie is aangevuld met onze eigen persoonlijke tips. De pagina is opgedeeld in de volgende onderwerpen:
- Achtergrond
- Bezienswaardigheden Brava
- Eten & drinken
- Waar kan je het beste overnachten op Brava?
- Beste reistijd
- Vervoer naar en op Brava
- Veel gestelde vragen
Achtergrond
In 1464 is Brava ontdekt door de Portugees Alfonso. Rondom 1620 kwamen de eerste vaste bewoners van het eiland. Dit waren voornamelijk vissers uit het gebied Macaronesië zoals de Azoren. In de hoogtijdagen groeide de bevolking naar 10.000 inwoners. Tegenwoordig ligt dit aantal rondom de 6.000 – 7.000. Brava is een oude vulkaankrater. Het eiland heeft op het breedste punt een doorsnee van circa 10 kilometer en de kustlijn bestaat voornamelijk uit steile en indrukwekkende rotskliffen. Geografisch gezien is Brava eigenlijk een deel van Fogo. Diep in de oceaan is Brava namelijk verbonden met het buureiland Fogo. Hemelsbreed liggen de eilanden op een afstand van maar 20 kilometer. De hoofdplaats van Brava is Vila Nova Sintra.
Bezienswaardigheden Brava

Koloniale architectuur in Villa Nova Sintra
Villa Nova Sintra – ook wel ” vila” genoemd – is de hoofdplaats en ligt ruim 500 meter boven zeeniveau. Het rustige stadje ligt vaak in de wolken, maar bij helder weer kan je het buureiland Fogo goed zien liggen. In het centrum liggen veel eenvoudige maar mooie huizen. Herenhuizen met de oude koloniale architectuur uit Portugal zijn geschilderd in diverse kleuren. Ze zijn gebouwd in de zogenoemde sobradostijl. De huizen worden omringd door schitterende tuinen en veel bomen. Ook kan je hier de zeldzame – maar aangeplante – drakenbloedboom vinden. De groene omgeving, de mooie huisjes en de rust geven een bijzondere sfeer. Vila Nova Sintra is een goed vertrekpunt om de rest van het Brava te ontdekken.

Furna
Furna is een vissersdorp waar je ook aankomt met de veerboot. Het dorpje is klein en heeft geen echte bezienswaardigheden te bieden. Wel interessant om te weten is dat haven in een halvemaanvormige baai ligt en dit een oude vulkaankrater is. De randen van de haven zijn delen van de vulkaankrater en vormen een natuurlijke bescherming tegen de oceaan. Het is zo goed beschut, dat Furna een thuisbasis was voor de walvisvaarders.

Kaapverdisch mooiste baai in Faja d’Agua
Een klein dorpje aan de voet van de bergen met een schitterende baai. Faja ‘d Aqua is de plek waar vroeger de walvisboten voor anker gingen. Het kleine dorpje is prachtig gelegen met veel fruitbomen zoals van de mango en papaja. In het dorpje is weinig te doen, maar het is zeker een aanrader om de mooie baai te bewonderen of gewoon om er heerlijk te relaxen. De omgeving van Faja ‘d Aqua is ook geweldig voor wandelaars om te genieten van de natuur. In het zuiden van de baai vind je het ter ziele gegane vliegveld van Brava. De start- en landingsbaan die in 2004 sloot. Vanaf dit punt kun je verder wandelen naar de baai Porteto waar je het enige zwarte zandstrand van Brava kunt vinden. Er is een natuurlijk zwembad waar je veilig kunt zwemmen.

Wandelen
Brava is een uitstekend wandeleiland. De afstanden zijn kort, maar de hoogteverschillen kunnen groot zijn. Er zijn diverse routes die meestal beginnen en eindigen in de belangrijkste dorpjes. Het is wel raadzaam om een goede wandelkaart mee te nemen, aangezien er vele paden zijn. Tijdens de wandeltochten kun je heerlijk genieten van de groene flora en fauna, de fruitbomen, de bergen en de authentieke sfeer. Als je wat hoger in de bergen wilt wandelen is het dorpje Nossa Senhora de Monte de moeite waard om te bezoeken.

Eten & drinken
Het aanbod om ergens te eten – buiten je accommodatie om – is beperkt. Bij de meeste accommodaties kan je ook terecht om te eten ook al logeer je er zelf niet. Maak wel van te voren dan een reservering, zodat ze met het inkopen van de producten rekening kunnen houden. Buiten de overnachtingsgelegenheden om zijn er een aantal restaurants en cafés in de plaatsen als Vila Nova Sintra, Furna en Faja d’ Aqua. Ook dan is het in de meeste gevallen verstandig om een dag van te voren (of direct in de ochtend) te reserveren in verband met de inkoop van producten. In Vila Nova Sintra is O Casetlo een leuk en Kaapverdiaans restaurant voor goede dagschotels of een lekker drankje op het terras. Het is gelegen in de buurt van het centrale plein. Een goed alternatief is restaurant Manuel Burgo of bar Sodade. Een paar leuke cafés zijn Bar Coqueiro. Probeer hier zeker de grogue of een cocktail variatie hier van. En voor de jeugdige bezoeker is Bar Inho een bezoekje waard.
Waar kan je het beste overnachten op Brava?
Accommodaties om te overnachten zijn in beperkte mate aanwezig op Brava. Het grootste aanbod kan je vinden in de hoofdplaats Vila Nova Sintra of in de directe omgeving. Om duurzaam te overnachten verblijf je in het Djabrabra’s Eco lodge in het noordoosten van het eiland. Op basis van prijs, ligging en voorzieningen kunnen wij bijvoorbeeld ook de volgende twee accommodaties aanraden. Pousada Nova Sintra ligt niet ver van het centrale plein in het centrum van Vila Nova Sintra en is gevestigd in een mooi gerenoveerd koloniaal gebouw. In de mooi baai bij Faja d’Aqua liggen de appartementen van Kaza di Zaza met een schitterende tropische tuin.
Beste reistijd
In de periode van oktober tot en met februari is Brava een groene oase. Mede door het warme- en nattere seizoen. Alles groeit en bloeit dan. Het mais op de land maakt een groeispurt en overal bloeien de bloemen. Dit is ook de mooiste periode om het eiland te bezoeken. Door de bergachtige omgeving is het klimaat divers. Langs de kust is er een droog klimaat, terwijl er in het binnenland een meer tropisch klimaat is. Op de hoger gelegen plekken in het binnenland is het ook koeler. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in de zomerperiode rondom de 20 graden Celsius en in de wintermaanden zakt dit richting de 16 graden Celsius. Wil je meer weten over het weer en klimaat op Kaapverdië bekijk dan het uitgebreide overzicht met weerinformatie Kaapverdië.
Vervoer naar en op Brava?
Je kunt Brava alleen per ferry bereiken. Er is geen vliegveld op het eiland, aangezien de sterke zijwind tot gevaarlijke situaties voor vliegtuigen kan leiden. De veerboot vaart een aantal keer per week op de route tussen de eilanden Santiago – Fogo – Brava en visa versa. Je kunt dus ook alleen het laatste stuk tussen Fogo en Brava de veerboot nemen. De reisduur per ferry ligt dan tussen de 30 en 60 minuten. Aankomst en vertrek is aan de oostkust van het eiland in de haven van Furna. Vertrektijden vanaf Fogo naar Brava zijn in de avond. En de veerboot terug naar Fogo vertrekt dan weer in de ochtend. Vertrekschema’s kunnen nog eens wisselen en bij slecht weer op de oceaan kunnen vaarten mogelijk worden geannuleerd. Wij raden je aan om de vertrektijden vooraf te bevestigen en extra tijd in je reisplanning op te nemen. Neem voor de zekerheid minimaal 1 extra dag in je planning op voor als de vertrektijden wijzigen. Bij slecht weer zul je hoogstwaarschijnlijk meer tijd nodig hebben. Dit is vooral belangrijk voor je terugreis naar huis.
Bij aankomst in de haven van Furna kan je een aluguer (lokaal busje) of een afgehuurde aluguer als taxi nemen. Naar Vila Nova Sintra is de afstand maar 3 kilometer. Je kunt dit ook wandelen. Let op: dit is een steile route omhoog. Voor het vervoer op het eiland kan je ook gebruik maken van een aluguer. Er zijn geen autoverhuurbedrijven op het eiland.
Veel gestelde vragen
De vulkaan op Brava is slapend. De afgelopen decennia zijn er kleine aardbevingen gemeten, wat betekent dat er altijd een kans ontstaat dat de vulkaan weer actief wordt. In de laatste 10.000 jaar zijn er geen uitbarstingen geregistreerd.
Ja dit klopt. Brava heeft door de ligging en geografie een eigen microklimaat. Er valt in verhouding met de andere Kaapverdische eilanden relatief veel regen in het seizoen. Door al het groen wordt Brava ook wel het bloemeneiland genoemd.
Brava is een klein eiland. Wandelaars kunnen zich op Brava een aantal dagen of langer prima vermaken. Wil je alleen de hoogtepunten van het eiland met een auto bezoeken, dan heb je aan een dag genoeg. Voeg hier dan de tijd die je wilt besteden aan relaxen en het genieten van de authentieke sfeer op het eiland.
Joep zegt
Is de vulkaan nog actief?
KaapverdieVakantie.net zegt
Hallo,
Er zijn geen geregistreerde uitbarstingen bekend, de laatste uitbarsting is dus in een ander tijdperk geweest. In de grond zijn wel bewegingen genoteerd, dit betekent dat de vulkaan slapend is maar ooit mogelijk weer actief kan worden. Hoop dat dit helpt.
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net