Al luierend vanaf één van de prachtige stranden kan het niet anders dat je wilt weten wat er te zien is in het betoverend azuurblauwe water. Hoewel nergens op de Kaapverdische eilanden formeel koraalriffen zijn, kun je wel degelijk koraal vinden op verschillende plekken. Kaapverdië behoort zelfs tot de top-10 hotspots wanneer het op koraal biodiversiteit aankomt. Onderwater is dus op de juiste plekken veel te zien.
Met duiken kan je de diversiteit aan zeeleven bewonderen. Je zult bijvoorbeeld roggen en scholen kleurrijke vissen rondom de oude scheepswrakken en riffen zien zwemmen. Maar wil je gewoon op een makkelijke en actieve manier genieten van het schitterende zeeleven, dan is snorkelen ideaal. We hebben de leukste snorkelplekken van Kaapverdië voor je uitgezocht en hieronder beschreven.

Snorkelplekken Sal
Snorkelen op het eiland Sal is goed mogelijk. Het meeste succes om onder water het nodige te zien, heb je bij rotsachtige bodems. Let wel op voor bepaalde stromingen. De witte zandstranden van Sal zijn iets minder geschikt om te snorkelen, omdat het onderwaterzicht niet optimaal is. De zanderige zandbodem wordt namelijk door de stroming van de zee in beweging gebracht.
Op Sal is het gebied ten oosten van de pier van Santa Maria – bij Porto Antigo en Papaia’s restaurant – een goed te bereiken plek om je snorkel op te zetten. Zo’n 50 meter vanuit Papaia’s bevindt zich een onderwaterstandbeeld. Daarnaast kun je buiten het dorp Santa Maria de lokale bevolking snorkelend vinden bij Calheta Funda en Cadjatinha.
Palmeira of Murdeira Bay zijn twee andere goede snorkelplekken op Sal. Touroperators organiseren snorkeltours naar Palmeira of Murdeira Bay. Aangezien Murdeira Bay een beschermd gebied is, moet het zeker lukken om er enkele prachtige vissen te spotten. Nadeel is wel dat de boten in de diepere wateren voor anker gaan om het koraal niet te beschadigen. Dit betekent dat je op eigen kracht richting het rif zult moeten zwemmen om de mooiste vissen te zien. Uiteraard kun je Murdeira Bay ook zelfstandig vanaf het vaste land bereiken. Dit via één van de stranden ten noorden of zuiden van het bewoonde gebied, zo’n 10 minuten buiten Santa Maria.

Laatste hotspot op Sal is het scheepswrak ten zuiden van Pedra de Luma. Volg de onverharde paden langs de kust. Op een gegeven moment zul je de overblijfselen van het wrak vanzelf boven het water uit zien steken. Vanaf daar is het een uitdagende wandeling over gladde rotsen totdat een kleine zandbank opdoemt. Stevige (water-)schoenen zijn aan te raden! De inspanning zal echter beloond worden. Je hebt namelijk een grote kans om de vinnen van scholen verpleegsterhaaien (niet gevaarlijk) te zien. Deze steken boven het water uit in dit ondiepe gedeelte van de zee.
Snorkelplekken Boavista
Net als op Sal is snorkelen op Boavista heel goed mogelijk. Op Boavista is As Gatas Bay aan de noordoostkant van het eiland dé plek om te snorkelen. In de zomermaanden is de kans groot dat je hier verpleegsterhaaien tussen het koraal ziet zwemmen. Dit zijn ongevaarlijke haaien en heten in het Portugees “gatas”. Het aanwezige rif bestaat uit steenachtig koraal wat onderdak biedt aan een grote verscheidenheid aan zeeleven. Helaas kan de stroming in de Atlantische Oceaan het zicht in de wintermaanden behoorlijk belemmeren. Ook bij eb zijn snorkelexcursies niet mogelijk, omdat het zeewater dan zo laag staat dat het koraal zelfs boven het waterniveau uit komt. Bezoek deze snorkelplek dus op het juiste moment.
Estoril Beach in Sal Rei is een andere goede snorkelplek op het eiland Boavista. Met een beetje geluk kun je hier naast een enorme variëteit aan tropische vissen (wel zo’n 100 soorten!) ook schildpadden zien.
Snorkelplekken Sao Vicente
Op Sao Vicente hoef je niet ver te gaan voor een mooie snorkelspot. Of je nu per vliegtuig of per ferry naar het eiland komt, de kans is groot dat je in Mindelo zult verblijven. In de baai van de stad, Porto Grande, kun je een verfrissende duik nemen en de onderwaterwereld in je op nemen.
Aan de oostkant van het eiland op zo’n 18 kilometer van Mindelo en vlakbij Praia Grande vind je het vissersdorpje Calhau. Aan de voet van de 163 meter hoge en uitgedoofde vulkaan Viana kun je goed snorkelen. Omdat het een kiezelstrand is waar je het water in gaat, is het aan te raden waterschoenen of iets dergelijks mee te nemen.
Een ander leuke snorkelplek is Sao Pedro op 10 kilometer ten zuiden van Mindelo. Het sfeervolle dorpje met bontgekleurde huisjes en enkele restaurantjes is gelegen aan een baai met een mooi lang zandstrand.

Snorkelplekken Santo Antao
Tarrafal de Monte Trigo op het eiland Santo Antao is een goede snorkelplek. De plek is gelegen tussen de bergen en de zee in het zuidwesten van Santo Antao. Tarrafal de Monte Trigo heeft tot de jaren 90 in de tijd stil gestaan als gevolg van de destijds slechte toegankelijkheid tot het dorp. Juist om die reden is het nog steeds een mooie plek om je terug te trekken en te genieten van de onderwaterwereld. Op het langste (zwarte) zandstrand van het eiland leggen schildpadden in de zomer hun eieren en de baai zelf ligt op de migratieroute van tonijn, walvissen en dolfijnen. Genoeg te zien in het water dus! Door de beschutte locatie van de baai is het water vrijwel het gehele jaar kalm en dus helder. Vanuit Tarrafal worden ook snorkeltours aangeboden, zodat verder uit de kust gesnorkeld kan worden.
Snorkelplekken andere eilanden
Uiteraard kan je ook snorkelen op de andere eilanden. De lokale bevolking weet vaak de beste plekjes. Heb jij goede tips voor snorkelplekken op Kaapverdië? Laat het ons onderstaand via een reactie weten.
Sarah zegt
Hebben jullie ook tips voor een leuke snorkelexcursie op Sal? We hebben nog nooit gesnorkeld en willen liever niet zelf allemaal spullen meenemen en aan het proberen gaan.