Als je in Kaapverdië bent zal je hoogstwaarschijnlijk de naam Amílcar Cabral ergens voorbij zien komen. Bijvoorbeeld als een straatnaam, de naam van een plein of van het vliegveld van het eiland Sal. Maar wie is Amílcar Cabral? In Kaapverdië is Amílcar Lopes Cabral (1924 – 1972) de vader des vaderlands. Hij leeft in de harten van alle Kaapverdianen. Hij is de bekendste strijder voor de onafhankelijkheid van Kaapverdië en is daarom een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Kaapverdië.

Oprichting PAIGC
Amílcar Cabral werd in 1924 in het land Guinee-Bissau (dit heette destijds Guinea) geboren, zijn ouders waren afkomstig uit Kaapverdië. Amílcar Cabral studeerde aanvankelijk op het Kaapverdische eiland Sao Vicente om vervolgens zijn studie voort te zetten in Portugal waar hij de opleiding tot landbouwkundig ingenieur volgde. Na zijn studie in de jaren 50 richtte hij samen met vijf gelijkgestemden de verzetsbeweging en politieke partij de Partido Africano da Independênciade Guiné e Cabo Verde (PAIGC) op. Zijn broer Luis Cabral en Aristides Pereira (later de eerste president van Kaapverdië) maakte hier ook deel van uit. De verzetsbeweging wilde onafhankelijkheid van Guinee-Bissau en Kaapverdië. Beide gebieden waren gekoloniseerd door de Portugezen. En ze waren onlosmakelijk met elkaar verbonden, omdat veel van de slaven die naar Kaapverdië waren gebracht afkomstig waren uit Guinee-Bissau.
Onafhankelijkheidsstrijd
Vanaf 1963 kwam het verzet tegen de Portugese kolonisatie op gang. De militaire onafhankelijkheidsstrijd met ondersteuning vanuit Cuba en Sovjet-Unie leidde tot de bevrijding van twee derde van Guinee-Bissau. De Portugese machthebbers intensiveerde de militaire activiteiten en probeerde met onderdrukking en hervorming de strijd alsnog te winnen. Uiteindelijk stelde de VN vast dat Guinee-Bissau grotendeels in handen was van de verzetsbeweging en vroeg om erkenning van de overwinning. In 1972 zette Amílcar Cabral en zijn PAIGC een parlement op ter voorbereiding op de onafhankelijkheid van Guinee-Bissau en Kaapverdië. Tot groot verdriet werd Amílcar Cabral begin 1973 vermoord door een voormalig lid van zijn verzetspartij. Men vermoedde een infiltrant van de oud Portugezen machthebbers. Onder leiding van zijn broer Luis Cabral zette de PAIGC de strijd naar onafhankelijkheid door en in 1973 beval de VN dat Portugal het land moest verlaten.
Na de Portugese Anjerrevolutie in 1974 werd Guinee-Bissau en Kaapverdië erkend. Op 5 juli 1975 werd Kaapverdië onafhankelijk. De eerste jaren waren Guinee-Bissau en Kaapverdië nog 1 land, maar in 1980 splitste beide landen op. Aristides Pereira, mede verzetsstrijder van Amílcar Cabral van het eerste uur, werd de eerste president van Kaapverdië.
Geef een reactie