
Wereldberoemde stranden met zacht en wit zand. Een heerlijke azuurblauwe zee. En veel zon en goede toeristische voorzieningen. Dit alles maakt van Sal een topbestemming. Het is een perfecte surf-, duik- en zonbestemming. Jong en oud kan hier heerlijk genieten van een ontspannen vakantie. Ook is Sal een ideaal eiland om heerlijk te relaxen en als vertrekpunt te gebruiken om andere eilanden van Kaapverdië te ontdekken.
Meer weten over Sal?
Op deze pagina vind je meer over de volgende onderwerpen:
- Achtergrond
- Leuke bezienswaardigheden Sal
- Andere plekken op Sal
- Eten & drinken
- Waar kan je het beste overnachten op Sal?
- Excursies naar andere eilanden
- Beste reistijd
- Vervoer naar en op Sal
- Exclusieve informatie & tips
- Veel gestelde vragen
Achtergrond
Sal (of Ilha do Sal) is het meest vlakke eiland van Kaapverdië en is 30 kilometer lang en ongeveer 12 kilometer breed. Het eiland werd in 1460 ontdekt en heette eerste “Llana’ (betekenis: vlak). Later is de naam van het eiland veranderd naar Sal (betekenis: zout), vernoemd naar de zoutpannen van Pedra de Lume en Santa Maria.
Het landschap van Sal bestaat uit bruine rotsplaten en woestijnzand dat met de wind van het vaste land uit de Sahara is meegevoerd. Vanwege het internationale vliegveld, komen de meeste bezoekers aan in Sal. Ondanks de grote aantrekkingskracht van Sal op toeristen is er geen sprake van massatoerisme zoals bijvoorbeeld in Spanje. De hoofdplaats van Sal is Espargos en de bekendste badplaats is Santa Maria.
Leuke bezienswaardigheden Sal
Parels van stranden
Op Sal vind je uitgestrekte witte zandstranden. Er is voor ieder wat wils. Het Santa Maria strand is het meest bekende strand en kan je bij een bezoek aan Sal niet missen. Het is één van de mooiste stranden van Kaapverdië: het strand behoort zelfs tot de zeven natuurwonderen van de Kaapverdische eilanden. Het Santa Maria strand ligt bij de badplaats Santa Maria. Het brede strand is circa 3 tot 4 kilometer lang en bestaat uit wit / geel zand. Dit in combinatie met een azuurblauwe oceaan – die een aangename temperatuur heeft – een ideale plek om te ontspannen. Eind september bereikt de zee een temperatuur van ongeveer 28 graden Celsius. Ook voor de Caretta Caretta schildpad is het Santa Maria strand een favoriete plek. Als je geluk hebt, kan je deze hier spotten. In de omgeving van het strand vind je veel accommodaties, paviljoens en watersportvoorzieningen.

Ten noordoosten van Santa Maria liggen de baaien van Costa Fragata en Serra Negra. Je hebt hier ongerepte duinen en schitterende stranden. Bij Costa Fragata, zo’n 10 minuten rijden vanaf Santa Maria, ligt Kite Beach. Zoals de naam al doet vermoeden kan je hier geweldig kiten en surfen. Niet voor niets worden hier ook internationale wedstrijden voor de wereldbeker gehouden.
Zoutpannen van Pedra de Lume
Ontdekken hoe het voelt om volledig te kunnen drijven en niet te kunnen zinken? Pedra de Lume is een oude vulkaankrater dat dient als een meer met schitterende zoutpannen. In de zoutpannen kun je zwemmen en door het hoge gehalte zout blijf je drijven. De liefhebbers kunnen ook een zout- en modderkuur nemen, de mineralen en het zoutwater hebben namelijk een heilzame werking. De kleuren van de zoutpannen zijn surrealistisch. Het is een bijzondere ervaring om deze zoutpannen te zien én het drijven mee te maken. Salinas de Pedra de Luma staat op de nominatielijst van de UNESCO-werelderfgoedlijst en het behoort tot de zeven natuurwonderen van de Kaapverdische eilanden.
Buracona
In het noordwesten van het eiland ligt Buracona, ook wel ‘the Blue Eye’ (het Blauwe Oog) genoemd. Buracona is een soort onderwatergrot van zwarte vulkanische rotsen. In deze rots zit een groot gat. Als de zon op de juiste hoogte staat wordt de onderwatergrot deels magisch blauw. Je kunt dit verschijnsel elke dag vanaf de zijkant bewonderen. Als je in de buurt bent kun je meteen een heerlijke duik nemen in de nabijgelegen natuurlijke zwembaden (afgeschermd door rotsen).

Schildpadden
Voor schildpadden zijn de Kaapverdische eilanden een hotspot. Rondom de Kaapverdische eilanden zwemmen wel vijf soorten schildpadden. Allen hebben de status van bedreigde diersoort. Ook de bijzondere lederschildpad leeft er. Deze schildpad behoort tot de grootste en zwaarste schildpadden ter wereld en kan maar liefst 2,5 meter lang worden. Voor een ander soort, de Caretta Caretta schildpad, is het eiland Sal één van de belangrijkste plekken in de wereld om haar eieren te leggen. Omstreeks juni komen de schildpadden naar het strand om de eieren in te graven. Op Sal is een opvanglocatie voor de eitjes. Op deze locatie kun je de schildpadden op een gemakkelijke manier bewonderen. Je hebt dus een zeer grote kans om een schildpad te spotten. In het water of gewoon op het strand.
Watersport
Genieten van het water en de omgeving is een ultieme manier om te ontspannen. Op de Kaapverdische eilanden kan dit. Met een zeer aangename watertemperatuur kun je er heerlijk zwemmen. Maar je kunt natuurlijk ook de onderwaterwereld ontdekken. Snorkelen doe je bijvoorbeeld in de baai bij Mudeira. En wil je duiken, dan zijn er tal van mooie plekken. Zelfs een aantal plekken met mooie oude scheepswrakken. Op ruim 10 meter diepte ligt al een volledig scheepswrak waar kleurrijke vissen te zien zijn. Op Sal zijn er ruim 20 officiële duikplekken. De riffen en grotten waar waar je kunt duiken doe je het beste met een gids van een duikcentrum. Je kunt het gehele jaar door duiken op Sal, maar de de beste periode is tussen november en juli.
Surfliefhebbers kunnen hun hart ophalen op Sal. Het is het beste eiland van Kaapverdië om te surfen of kitesurfen. Met de altijd goede wind, aangename zeetemperatuur en in sommige baaien de juiste hoge golven is dit de perfecte plek. Zowel voor beginners als voor gevorderden. Goede spots zijn onder andere Santa Maria, Ponta Sino en Lembje. Wil je wel het water op, maar niet surfen? Uiteraard kun je ook heerlijk zeilen of suppen.

Andere plekken op Sal
Als je het hebt over Sal dan heeft men het meestal over de beroemde badplaats Santa Maria. Maar Sal heeft meer plekken om te verkennen. Plekken waar je heerlijk kunt genieten van bijvoorbeeld andere stranden, natuur en eetplekjes. Hieronder geven we de belangrijkste delen van het eiland weer en wat er te zien is.
Zuidelijk deel van Sal
In het uiterste zuiden van Sal ligt Santa Maria. Ten westen van het oude vissersdorp kun je de meeste accommodaties vinden. De meeste accommodaties op dit gedeelte van Sal vind je vanwege de schitterende stranden. Ondanks dat er veel accommodaties (geen hoogbouw) zijn, is er gelukkig geen sprake van massatoerisme. De ongerepte charme en sfeer vind je rondom het grote plein in het oude dorp van Santa Maria. En dan voornamelijk in de straten rondom dit plein. ’s Avonds is het hier erg gezellig zijn.
De centrale pier (pontao) van het dorp is wellicht de leukste bezienswaardigheid. Er is veel bedrijvigheid van vissers, er liggen veel gekleurde vissersbootjes en op de houten steiger worden de net gevangen vissen schoongemaakt. Andere leuke bezienswaardigheden in Santa Maria zijn de overdekte markt en de zoutpannen aan de noordoostkant van het dorp. De zoutpannen zijn vooral ‘s avonds erg mooi met de ondergaande zon.
Ten westen van het lange Santa Maria strand heb je een schitterend wit strand en in de duinen staat een witte vuurtoren. Iets verderop ligt het beroemde Praia de Ponta Petra. Gevorderde surfers profiteren hier van de goede wind.
Aan de zuidoostkust liggen de baaien van Costa Fragata en Serra Negra. In deze delen van de kust zijn er een aantal baaien waar je in ondiep water prima kunt genieten van de zee. Op 10 minuten van Santa Maria ligt Kite Beach, een mooi duin- en strandgebied. Dit is een ideale plek voor kitesurfers en hier worden internationale wedstrijden gehouden.
In het westen ligt Baia de Murdeira. De baai is een beschermd natuurgebied en je kunt hier dan ook goed snorkelen tussen de koraalriffen. Er zijn in Murdeira een aantal kleine strandjes te vinden.
Noordelijk deel van Sal
Espargos is de hoofdplaats van Sal. Er zijn hier weinig toeristische bezienswaardigheden, maar wat wel leuk is om door dit stadje heen te slenteren en hier de echte Kaapverdische sfeer te ervaren. Ook kun je de grote heuvel / berg omhoog wandelen voor een mooi uitzicht over het eiland.
Palmeira is de haven van Sal. Er is veel bedrijvigheid van vissers en het is een goede plek om een middag te lunchen in een van de restaurantjes of barretjes die uitkijken op de haven. Vanuit Palmeira vertrekken de veerboten (zeer beperkt) en tours.
Ten oosten van Espargos ligt Pedra de Lume. Het gehucht en de zoutpannen liggen in een kaal maar fascinerend landschap.
Eten & drinken
Eten, drinken, live-muziek en ander entertainment vind je vooral in Santa Maria. In het centrum van het oude vissersdorpje zijn de meeste leuke plekken. Er zijn niet heel veel adressen die je zult gaan missen, maar een leuke avond zul je zeker hebben. Voor live-muziek kun je vaak goed terecht bij het trendy Ocean Café of de Blue bar. Eetgelegenheden met een goede reputatie zijn Le Prive, Geko Gourmet en Djdsal Moradias. Vergeet vooral niet de lokale gerechten te proberen.
Waar kan je het beste overnachten op Sal?
De meeste reizigers verblijven in de badplaats Santa Maria en omgeving. Hier vind je de meeste voorzieningen en de mooiste stranden. Ook zijn er accommodaties te vinden in Murdeira Village, gelegen tussen het vliegveld en Santa Maria. Wij kunnen onder andere Hotel Morabeza (oudste luxe hotel) en voor surfers het Recidencial Cristal de Sal aanraden. Mooi gelegen en goede faciliteiten.
Excursies naar andere eilanden
Een relax of watersportvakantie op Sal kun je gemakkelijk combineren met een bezoek aan een ander eiland van Kaapverdië. Door de aanwezigheid van het internationale vliegveld op Sal, vlieg je in korte tijd (vaak niet meer dan een uur) naar een geheel andere omgeving. Ook voor dagexcursies kun je per booteenvoudig een bezoek brengen aan een ander eiland. Op Sal zijn verschillende bedrijven die een leuke dagtrip organiseren en die je ter plekke kunt boeken.
Vanuit de lucht krijg je een indruk van hoe Sal eruitziet. Twee adembenemende video’s die gemaakt zijn met een drone laten Sal vanuit vogelperspectief zien. Bekijk de luchtbeelden ‘Sal vanuit de lucht’.
Beste reistijd
Sal heeft een droog subtropisch klimaat met heel weinig regen per jaar. Het eiland is vlak, waardoor wolken niet lang blijven hangen. De temperatuur is het gehele jaar redelijk constant en er staat altijd wel een fijne verkoelende wind. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 25 en 28 graden Celsius. In de zomermaanden neemt de temperatuur toe en is er een kans op een tropische bui. In de wintermaanden is de wind het sterkst en waait over het algemeen vanuit het noordoosten. Ideaal als je wilt gaat surfen of kiten. Wil je meer weten over het weer en klimaat op Kaapverdië bekijk dan het uitgebreide overzicht met weerinformatie Kaapverdië.
Vervoer naar en op Sal
De meeste internationale vluchten landen op het Amilcar Cabral International Airport (SID) van Sal. De luchthaven heeft faciliteiten om geld op te nemen of te wisselen. Op Kaapverdië kan ook met euro’s worden betaald, maar het is gunstiger om met de lokale munt Escudo te betalen. Bij de luchthaven van Sal zijn voldoende taxi’s beschikbaar om je te vervoeren naar je eindbestemming. Een taxi naar de plaats Santa Maria duurt 20 minuten en kost circa 13 – 15 euro. Naar de plaats Murdeira is dit circa de helft. Je kunt ook naar de openbare weg lopen en vanaf daar een aluguer aanhouden (lokaal busje), reken dan wel op een lange wachttijd. Voor het vervoer op Sal kun je verder ook een auto huren. Daarnaast kun je in de badplaats Santa Maria ook fietsen, scooters en quads huren.
Vanaf Sal vertrekken regelmatig binnenlandse vluchten naar de meeste andere Kaapverdische eilanden zoals Santiago, Boavista en Sao Vicente. Bekijk voor alle actuele vlieginformatie de pagina met vliegtickets.
Kom je met een zeejacht of zeilboot naar Sal, dan kan je aanmeren in de haven van Palmeira. Ook vertrekken vanuit Palmeira in beperkte mate ferries naar de andere eilanden van de Kaapverdische archipel.
Exclusieve informatie & tips
Ga je op vakantie naar Sal, dan moet je onze Reisgids Sal zeker eerst lezen. In deze digitale reisgids vind je nog meer reisinspiraties, tips en uitgebreide informatie over het eiland. Ontdek de verborgen parels en lees de insider tips. Zo haal je het best uit je vakantie op Sal.
Een aantal veel gestelde vragen
Het weer op Sal is zeer aangenaam. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 25 en 28 graden Celsius. Door de aanwezige wind is de temperatuur aangenaam. In de zomer ligt de temperatuur op zijn hoogst, maar kan er ook af toe een tropische bui vallen. In de winter staat er meer wind en zijn er nog veel zonuren. Gemiddeld zo’n 9 uur per dag.
Gelukkig, er zijn geen tropische ziekten aanwezig op Sal. Wel is het verstandig om je – net als in elk land in de wereld – te beschermen tegen bepaalde infectieziekten zoals tetanus en polio. Bekijk hier meer informatie over vaccinaties die beschermen tegen de standaard infectieziekten.
Met een subtropisch klimaat ga je het niet koud krijgen op Sal. In de periode december tot en met april kan het in de avond wat kil worden. Neem voor de zekerheid dan een lange broek en een vest mee.
Mieke DP zegt
Goede avond. Eerst dank voor alle online info. We hebben half februari – maart 2023 een vlucht geboekt naar Boa Vista. We zouden graag een tijdje wandelen op Sao Nicolau. Ik vind geen info over een rechtstreekse ferry of vlucht. Bestaat er een ferry of vlucht van Boa Vista naar Sao Nicolau? Of moeten we via Sal reizen? Vr groet Mieke
KaapverdieVakantie.net zegt
Hallo Mieke,
Wat leuk dat jullie ook Sao Nicolau willen bezoeken. Een aanrader voor wandelaars!
Naar Sao Nicolau gaan binnenlandse vluchten vanaf de eilanden Sal en Sao Vicente. Je kunt ook de ferry nemen vanaf Sao Vicente, alleen ben je wel een stuk langer onderweg.
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net
Marleen zegt
Wat een geweldige site met veel praktische en bruikbare info! Zou je iets kunnen vertellen over hoe de zee is van Sao Vicente naar Antao als we de boot nemen (ivm zeeziekte)?
KaapverdieVakantie.net zegt
Hallo Marleen,
De ‘ruwheid’ van de zee tussen Sao Vicente en Santo Antao is erg afhankelijk van de condities zoals de wind. Mocht er een echt sterke wind staan, verwacht dan ook dat de ferry meer heen en weer gaat. Een zitplek binnen is dan ook meer aan te raden in plaats van buiten. Mocht je erg last van zeeziekte hebben, dan raden we zeker aan om de weerscondities in de gaten te houden. Beetje idem alsof je in Europa een veerboot zou nemen.
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net
Elly zegt
Wat veel informatie over Sal en Kaapverdie. Dank jullie wel!
Schmitt Kris zegt
Wij vertrekken in september naar Sal.
Als het regent is dit dan voor gans de dag of enkele buien?
Of kan het ook dagen na mekaar regenen?
Alvast bedankt,
KaapverdieVakantie.net zegt
Dag Kris,
Dit zijn vaak tropische buien die relatief kort van duur zijn maar wel over achtereenvolgende dagen aanwezig kunnen zijn.
Meer informatie over het weer in september kan je trouwens ook vinden via: weer september Kaapverdie.
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net
Anoniem zegt
Is er een mogelijkheid om een auto te huren op het eiland Sal? Wij gaan in juni.
KaapverdieVakantie.net zegt
Hallo,
Zeker, een auto huren op Sal is mogelijk. Voor meer informatie bekijk ook het artikel over Auto huren Kaapverdië.
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net
Vandendriessche Nicole zegt
We zijn al op leeftijd maar wandelen graag van het hotel naar bijzijnde dorpjes of stad.Welk eiland wordt ons aangeraden ?
Mvg Nicole
KaapverdieVakantie.net zegt
Dag Nicole,
Op elk eiland kan je wandelen, maar de keuze is erg afhankelijk van jullie interesses. Elk eiland heeft namelijk haar unieke eigenschappen en dus charme. De pagina met activiteiten op Kaapverdië is wellicht handig om een indruk te krijgen welk eiland het best past. Zie https://www.kaapverdievakantie.net/activiteiten/activiteiten-per-eiland/
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net
Kevin zegt
Ook vertrekken vanuit Palmeira ferries naar andere landen van de Kaapverdische archipel. Naar welke eilanden is dit? En kan ik deze ferries ook online boeken of alleen ter plekke?
KaapverdieVakantie.net zegt
Hallo Kevin,
Er gaan ferries vanaf Sal naar Boavista en Santiago. Deze verbindingen zijn vaak niet zeker, dus pas je reis hierop aan. Tickets zijn te verkrijgen bij de haven of in de hoofdstad van het eiland.
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net
Ernst zegt
Wij zijn net terug van een weekje Sal. Het was heerlijk & ontspannen. Een volgende keer willen we graag ook de andere groene eilanden zien
Anoniem zegt
Zijn er eind april ook nog voldoende golven om te kunnen golfsurfen?
KaapverdieVakantie.net zegt
Beste,
Het hoofdseizoen voor surfen loopt ongeveer van november tot en met maart. Tot en met juni zijn de condities prima voor windsurfen. Voor meer achtergrondinformatie bekijk ook het artikel over surfen op Kaapverdië.
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net