
De onderwaterwereld van Kaapverdië staat wereldwijd bekend om de verscheidenheid en de rijkdom die het heeft. Door de ligging van de archipel en de invloeden van de stromingen uit de Atlantische oceaan en de tropische wateren heeft Kaapverdië een unieke diversiteit aan zeeleven. Roggen en scholen kleurrijke vissen zwemmen rondom de oude scheepswrakken en riffen. Schildpadden en ongevaarlijke haaien rusten in grotten. Kaapse geelstaartvissen zwemmen tussen het afwisselende koraal. En tijdens het seizoen zwemmen grote soorten dieren als dolfijnen en walvissen ook voorbij. Met de afwisseling van scheepswrakken, rotsformaties, koraalriffen, grotten en rotswanden heeft de onderwaterwereld een duiker heel wat te bieden. Op de Kaapverdische eilanden zijn veel duikplekken en worden professionele duikfaciliteiten aangeboden. Zowel de beginnende als de meer ervaren duiker kan terecht op Kaapverdië. Mede dankzij de warme zeetemperatuur en het ontbreken van een echt regenseizoen is Kaapverdië een zeer goede bestemming voor een duikvakantie.
Beste periode om te duiken?
Een echt regenseizoen bestaat er niet op Kaapverdië. Ideaal voor duikers. Indien er wel regen valt is dit maar zeer beperkt. In de periode van augustus tot en met oktober is de kans op wat regen het grootst (in hoeveelheid is dit niet veel) ten opzichte van de andere maanden in het jaar. De regen heeft dan maar een kleine impact op de zichtbaarheid van het water. Op de eilanden Sal en Boavista wordt het meest gedoken. Gezien er minder vegetatie aanwezig is op deze eilanden, valt er in deze periode minder regen dan op de andere eilanden. Met een zeetemperatuur tussen de 23 en 27 graden Celsius kan je het gehele jaar door duiken. Kortom, duiken kan prima in alle maanden van het jaar en de meest ultieme omstandigheden liggen tussen de maanden november en juli.
Wanneer kan ik welke vissen en reptielen zien?

Als je al regelmatig veel kleurrijke vissen hebt gezien, is het natuurlijk ontzettend mooi om een grote vis of reptiel van de buitencategorie te zien. Denk bijvoorbeeld aan een schildpad, een dolfijn of zelfs een haai. Van een kleine selectie dieren hebben we hieronder aangegeven wanneer de grootste kans is dat je deze tijdens een duik kunt tegenkomen. Vraag altijd bij de lokale duikschool na voor de beste duikplekken om deze dieren te zien.
- Hamerhaai (niet gevaarlijk): maart tot en met november;
- Witpuntrifhaai (niet gevaarlijk): gehele jaar;
- Verpleegsterhaai (niet gevaarlijk): gehele jaar;
- Rog: gehele jaar met uitzondering van september tot met november. De grootste kans op een rog te zien is in de maanden juni tot met augustus;
- Walvis: gehele jaar door. De grootste kans om een walvis te zien is in februari tot en met mei;
- Dolfijn: gehele jaar door;
- Schildpad: maart tot en met november.
Duikplekken
Het aanbod van duikplekken is zeer ruim. Op het eiland Sal zijn er bijvoorbeeld al meer dan 20 officiële duikplekken. Ook duikcentra zijn volop aanwezig. In het algemeen ben je met een korte boottrip al binnen enkele minuten op de gewenste duikbestemming. Gezien er zoveel leuke duikplekken op Kaapverdië zijn, hebben wij een kleine selectie van aanbevelingen gemaakt voor duikplekken op de meeste bekende eilanden van Kaapverdië, namelijk Sal en Boavista. Aanbevolen duikenplekken zijn:
Sal – Choclasse
De duikplek Choclasse is een aanrader. Op ongeveer 3 kilometer uit de kust van het bekende dorp Santa Maria op Sal ligt de duikplek Choclasse. Op een diepte tussen de 13 en 30 meter ligt een een groot plateau met veel gele koraal poliepen en scholen vissen. Ook kun je er tonijn, de Atlantische zeilvis of zelfs haaien zien zwemmen.

Sal – Farol Baiox
Een perfecte plek voor een ondiepe duik waar je veel scholen vissen en bijzondere soorten kunt bewonderen. Er ligt een klein scheepswrak met daarbij rotsen en spleten vol met koraal. Deze beschutting is ideaal voor vissen. In het overvloedige zeeleven kan je schildpadden, roggen en veel tropische vissen zien zwemmen.
Sal – Kwarcit scheepswrak
Een mooi wraksduik is de Kwarcit, een Russisch vissersboot van 50 meter lang die tot zinken is gebracht in 2006 om een kunstmatig rif te creëren. Het wrak ligt op een diepte van circa 28 meter en is geschikt voor alle niveaus van duikers. Je kunt er veel koraal vol met scholen vis vinden. En de kans is groot dat je schorpioenvis, kreeften, pijlstaartroggen of andere soorten vis ziet. Fotografen kunnen zich ook uitleven met mooie flabellinas en vuurwormen.
Sal – Cavala
Op een kilometer uit de kust van Santa Maria ligt de duikplek Cavala. Dit is een plek voor de meer ervaren duikers met een diepte van ongeveer 25 tot en met 40 meter. Op 30 meter ligt een bijzondere grot waar je veel roggen kunt zien die zich daar verschuilen. Daarnaast is Cavala een goede plek om de wat grotere zeevissen te bewonderen.
Sal – Trés Groutas
Op een diepte vanaf 9 meter is een klein rif met drie kleine grotten. Ze zijn allen rijk aan gele koraal poliepen en zachte koralen. Zwemmend van de ene naar de andere grot zijn rifspleten aanwezig met veel microleven.

Sal – Buracona
De bekendste duikplek van Sal is de grot Buracona (ook wel bekend van het blauwe oog). Na het passeren van de ingang van de grot kom je in een soort kathedraal op zo’n 7 meter diepte. Het sterke licht en de ruimte is heel speciaal, waar je een schitterend schouwspel van licht en schaduw kunt ervaren. Na de duiken kun je heerlijk bijkomen in het natuurlijk zwembad van lavasteen dat verbonden is met het ‘Blauwe oog’.
Sal – Santo Antao scheepswrak
Op maar 11 meter diepte ligt dit 45 meter lange scheepswrak. Een oud vrachtschip dat in 1966 vlak voor de kust is gezonken. Het ligt nu in drie delen op een zandplaat en is toegankelijk voor elk niveau duiker. Door de geringe diepe kan de zichtbaarheid onderwater sterk veranderen. Je kunt op deze duikplek kogelvissen, barracuda’s, pijlstaartroggen, papegaai- en trompetvissen zien.
Boavista – Atlantida
Vanaf 9 meter diep ligt het Atlantida rif, een duikplek voor duikers van alle niveaus. Je vindt hier onder andere kreeften, schorpioenvissen en murenen die zich hier verstoppen in kleine holen. Kaapse geelstaartvissen (yellowtail snappers), scholen sergeant majors en zeebrasem zwemmen over het rif en bij de steile rifrand. Ervaren duikers kunnen verder afdalen naar 30 meter, waar soms verpleegsterhaaien aan het rusten zijn.
Boavista – Shark bow
Op een diepte van 22 meter ligt de top van dit rif. Een opening in het rif op 25 meter diepte brengt je tot een mooie ruimte waar zich mogelijk zandtijgerhaaien en grote roggen ophouden. In het rif en de omliggende grotten slapen grote verpleegsterhaaien, schildpadden, zwemmen onder andere grote scholen sergeant marjors en tandbaarsen. Wellicht heb je ook het geluk om een seriola (amberjack) voorbij te zien zwemmen.
Boavista – Teliarte scheepswrak
Een perfecte duikplek voor de beginnende duiker, deze plek is veelal in gebruik door cursisten. Op een diepte maar 10 meter ligt deze oude vissersboot waar zich veel vissen ophouden. Een deel van het wrak is afgebroken en ligt verspreid over de zeebodem. Naast de vele vissen zul je hier ook veel kleine zeedieren aantreffen zoals slakken, krabben en vuurwormen.
Boavista – Noordelijke rotsen
Een favoriete duikplek van vele duikers op maar 14 meter diepte. Ten noorden van Sal Rei’s ligt een klein platform. Omringd door een doolhof van rotsformaties is hier een divers zeeleven te bewonderen. Van verschillenden murenen tot en met zeepaling. Het kleurrijke koraal is ook schitterend.
Boavista – Bodega de Fran
Vlakbij het noordelijk punt van Sal Rei ligt Bodega de Fran. Op 14 meter diepte is de bodem waar je grote rotsen vindt en waar zich veelal schilpadden, krabben en kreeften schuil houden. Aan de weerszijde van de rotsen is een mooie grote canyon. Hier zul je waarschijnlijk fluitvissen (cornetfish) en verschillende trekkervissen (trekkerfish) zien zwemmen. Deze duikplek is heel divers en toegankelijk voor ieder niveau.
Boavista – Kanaal
Deze duikplek is vanaf 10 meter tot en met 18 meter en ligt ten noordoosten van Sal Rei. Zoals de naam van deze plek al zegt, de duik gaat door een soort lange tunnel c.q. kanaal waar je het rijke zeeleven kunt bewonderen. Het is goed mogelijk dat je ook een pijlstaartrog of verpleegsterhaai kunt zien. Goede zeecondities zijn nodig om het maximale uit deze duik te halen.
Boavista – Bodega de Tchoco
Deze duikplek heeft een maximale diepte van 14 meter is een goede plek voor zowel startende als ervaren duikers. Ideaal voor een relaxte duik. Vanaf de zandgrond heb je goed zicht op de voorbij zwemmende vissen zoals zeebrasems of grote roggen. Het rif met de rotsen is nog interessanter, aangezien ze onderdak bieden voor murenen, inktvissen, slakken en ander microleven.
Duikfaciliteiten Kaapverdië
De duikscholen en bijhorende faciliteiten breiden zich hedendaags sterk uit op Kaapverdië. Op de meest gangbare eilanden, zoals Sal en Boavista, zijn zeer veel professionele faciliteiten beschikbaar. Andere eilanden met duikfaciliteiten zijn: Santo Antao, Sao Nicolau, Sao Vicente, Maio en Santiago. Bij de duikscholen kun je terecht voor materiaal, cursussen, georganiseerde snorkel en duiktrips en krijg je beste adviezen van duikplekken. De duikfaciliteiten op de Kaapverdische eilanden zijn dus prima in orde en van hoog niveau.
Dirk zegt
Wij denken eraan om een duikvakantie te boeken in april. Volgens de website informatie is het dan 25° boven water en 23 ° zeewatertemperatuur. Is de wind dan geen storende factor tijdens deze maand?
Hebben jullie weet van een hotel in Boa Vista dat een eigen duikcentrum heeft en tevens een eigen huisrif heeft waar je kan duiken?
KaapverdieVakantie.net zegt
Hallo Dirk,
April is in de regel een prima maand om te duiken. Er zijn diverse hotels die ook een duikcentrum aanwezig hebben. Een eigen huisrif is bij ons niet bekend. Je duikt immers in een gedeeld oceaan.
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net