
Fogo is het vulkaaneiland. Het eiland met de donkere Fogo vulkaan als hoogste punt van de Kaapverdische eilanden. Dit is ook direct een hoogtepunt van Kaapverdië om te bezoeken. In de krater rookt de vulkaan nog van zijn laatste uitbarsting. Donkere en gedroogde lavastromen zijn nog altijd heel goed zichtbaar. De vulkaan wordt omringd door schitterende vruchtbare landschappen. Van wijngaarden tot aan koffieplantages. En dan aan de voet van de vulkaan kun je in het stadje Sao Filipe de schitterende Portugese herenhuizen in verschillende kleuren bewonderen. Fogo is een unieke ervaring en aan te raden voor reizigers die houden van indrukwekkende landschappen, historie en wandelen.
Meer weten over Fogo?
Op deze pagina vind je meer over Fogo en is opgedeeld in de volgende onderwerpen:
- Achtergrond
- Cha das Caldeiras en vulkaankraters
- Andere bezienswaardigheden en activiteiten op Fogo
- Eten & drinken
- Waar kan je het beste overnachten op Fogo?
- Beste reistijd
- Vervoer naar en op Fogo
- Veel gestelde vragen
Achtergrond
Fogo (betekenis: vuur) is een paar honderdduizend jaar geleden ontstaan door de eerste uitbarsting van de Fogo vulkaan. Pico do Fogo ligt op 2.829 meter hoogte. In de jaren 1951, 1995 en 2014 waren de laatste drie uitbarstingen van de vulkaan. Een deel van het eiland – aan de oostzijde – lijkt te zijn afgebroken. Zo’n 73.000 geleden brak een deel van de kraterwand van de vulkaan af en zorgde voor een van de grootste tsunami’s die de wereld ooit heeft gezien. Fogo is 26 bij 25 kilometer groot en ligt op maar 55 kilometer afstand van het eiland Santiago.
Het vulkanische eiland Fogo is de thuisbasis voor verschillende inheems vogels en reptielen. UNESCO werelderfgoed heeft Fogo aangewezen als biosfeerreservaat. De vruchtbare vulkaangrond zorgt op Fogo dat een groot deel van het eiland groen is en er veel plantages zijn die op de flanken van de vulkaan groeien. De Fogo koffie is wereldbekend om zijn kwaliteit en aroma. Dit geldt ook voor de lokaal geproduceerde Manecom wijn.
Cha das Caldeiras en vulkaankraters

Cha das Caldeiras
Dit is een hoogtepunt van je bezoek aan Fogo (en de Kaapverdische eilanden). Als je Cha das Caldeiras bezoekt heb je het idee dat je op een andere planeet bent. Op ongeveer 1500 meter ligt de rand van de caldeiravlakte en begint het Nationaal Park Cha das Caldeiras. Dit is een uniek en spectaculair landschap op de rand van de krater van de vulkaan. Deze rand / vlakte heeft een oppervlakte van 40 km2. Vanaf de vlakte heb je goed zicht op de kegels (toppen) van de Fogo vulkaanuitbarsting van 1995 en 2014. De vlakte van oude zwarte oude lava geeft een zeer bijzonder gevoel. Je baant je hier een weg door rode en okerkleurige rotsen en afgewisseld met (verharde zwart gekleurde lavastromen. De vulkanische grond is zo vruchtbaar dat hier her en der ook wijnstokken staan. In Cha das Caldeiras leefden tot zeer kort twee kleine gemeenschappen in de dorpjes Portela en Bangaeira. Ze werden tijdens de vulkaanuitbarsting in 2014 bijna verwoest, maar zijn nu weer (deels) opgebouwd. De bevolking in de caldeiravlakte zijn bijna allemaal familie van elkaar en zijn afstammelingen van Franse Hertog Montrond (zie paragraaf later). De bevolking leeft van de landbouw, maar sommige mensen fungeren ook als gids voor tochten naar de top van de vulkaan. Op de vlakte vindt je verder een informatiecentrum waar diverse tentoonstellingen te bewonderen zijn.

Vulkaan Pico do Fogo
Een unieke ervaring is om de nog werkende vulkaan van Fogo te beklimmen. Met een gids kun je vanaf Cha das Caldeiras een wandeling maken naar de grote (Pico do Fogo) en/of de kleine krater (Pico Pequeno) van de vulkaan. Pico de Fogo is een van de steilste vulkanen ter wereld. Vanaf de Caldeiras vlakte is het zo’n 1.000 meter omhoog nog. De top van de grote krater ligt met 2.829 meter boven het laagliggend wolkendek. Het begin van de wandeling gaat over gravelpaden en vulkanisch as. De weg vervolgt zich later langs rotsen van de vulkaan. Vanaf de top heb je een adembenemend uitzicht. De route terug gaat vanaf een andere zijde van de vulkaankrater. De afdaling gaat snel doordat je bijna rennend door het vulkaangrind naar beneden gaat. Totaal duurt de wandeling naar de top van de krater en weer terug zo’n 4 tot 7 uur. De afwisseling van kleuren en het schitterende uitzicht over het bijzondere landschap maakt dit een ervaring die je niet meer vergeet.
Vulkaankraters Pico Pequeno en Pico Novo
In het zuidwesten van Cha das Caldeiras liggen twee andere vulkaankraters. Deze twee kraters zijn een stuk minder hoog dan Pico do Fogo en de wandeling / beklimming hiervan is toegankelijk en niet moeilijk. Pico Pequeno is ontstaan tijdens de uitbarsting in het jaar 1995. En Pico Novo is de meest recente vulkaankrater uit 2014. Een wandeling vanaf het dorpje Portela (Cha das Caldeiras) naar de beide kraters en terug duurt ongeveer 2 tot 3 uur.

Andere bezienswaardigheden en activiteiten op Fogo
Sao Filipe
De hoofdstad van Fogo is Sao Filipe. De stad Sao Filipe is ontstaan rondom het jaar 1500 en was destijds de tweede nederzetting – na Cidade Velha (Santiago) – op de Kaapverdische eilanden. De stad staat op de nominatielijst van het UNESCO-werelderfgoed. Niet verwonderlijk, want het is een geweldig klein stadje met sterke Portugese invloeden.

Je vindt er de typische Portugese pleinen en mooi pastelgekleurde huizen die sobrados worden genoemd. De Kaapverdische sfeer is hier goed te ervaren. De hele stad kan je gemakkelijk in een ochtend of middag bekijken. Op diverse plekken heb je een mooi uitzicht over het zwarte zandstrand, de zee en kun je in verte ook het buureiland Brava zien liggen. In het centrum zijn ook twee aardige musea te bezoeken. Privemuseum Casa de Memoria toont aan de hand van foto’s en voorwerpen hoe men vroeger op Fogo leefde. En in het museum Municipal de Sao Filipe kan je meer leren over het dagelijks leven van de lokale inwoners. In het westen van het stadje heb je wat winkels en eenvoudige bars.

Groene oase van Mosteiros
Mosteiros ligt in het groene noordoosten van Fogo. Gelegen tussen de steile berghellingen en de oceaan wordt deze plaats vaak aangedaan als tussenstop tijdens andere activiteiten. In Mosteiros vind je nog een paar oude herenhuizen uit het koloniale verleden. In het westen van het stadje kan je ook nog een oud vliegveldje vinden. Waar Mosteiros vooral om bekend is, zijn de groene vruchtbare hellingen. Boven de stad groeit en bloeit van alles. Van mango’s, papaja’s, bananen, jackfruit, tot aan citrusvruchten en koffie. De meeste koffie van Fogo komt ook uit dit gebied. De groene hellingen van Mosteiros behoort tot de mooiste omgevingen van Fogo.
Het surrealtische bos van Monte Velha
Hoger op de hellingen bij Mosteiros zijn in de jaren rondom 1940 op grote schaal diverse bomen geplaatst. De noordflank van de vulkaan is relatief vochtig en in al die jaren heeft zich hier een groot bos ontwikkeld. Gele en groene korstmossen op de bomen en de grond zorgen voor een surrealist beeld. Een schitterende plek voor een wandeling. Het bos van Monte Velha is tegenwoordig een van de grootste van de Kaapverdische eilanden.
Natuurlijk zwembad Ponta do Salina
Een van de weinige plekken waar je rustig in zee kunt zwemmen is Ponta do Salina. De oude lava van de vulkaan Fogo heeft een natuurlijk zwembad gevormd in zee. Het ligt ten noorden van Sao Filipe en is een goede stop om even te ontspannen na diverse wandelingen.

Rondje Fogo eiland
Aan de buitenzijde van de vulkaan kun je een mooi rondje Fogo eiland doen. Een route van ruim 80 kilometer land en prima te doen in een dag. Als je vanuit Sao Filipe vertrekt richting het westen, dan tref je de zuidelijke buitenhellingen van de vulkaan aan. Je treft hier vooral mooie plekken met uitzichten over het eiland en de zee. Bij het dorpje Cova Figueira buigt de route naar het noorden af. Op een gegeven moment passeer je boven de oceaan nog oude resten van gestolde lava. Erg adembenemend! Vervolgens kom je langs Mosteiros. De groene oases op de hellingen zijn het bezoeken waard. Hier en rondom de dorpjes Pau Antonio en Feijoal is veel subtropische plantenteelt. De weg vervolgt zicht langs diverse kleine dorpjes en bij Ponta do Salina kan je een heerlijk verfrissende duik nemen in het natuurlijke zwembad.
Wandelingen
Er zijn verschillende schitterende wandelingen en afdalingen te maken op Fogo. Bij de vulkaan zelf of een mooie afdaling van de groene hellingen aan de buitenkant van de vulkaan. Soortgelijke wandelingen heb je waarschijnlijk nog nooit eerder gemaakt. Voor wandelaars zijn dit een aantal leuke routes:
- De afdaling van Caldeira naar Mosteiros (afstand: 10 kilometer, loopduur: 4 uur);
- Beklimming vulkaan Pico do Fogo (afstand: 7 kilometer, loopduur: 7 uur);
- Portela – kleine vulkaan (afstand: 7 kilometer, loopduur: ruim 2 uur).
De nazaten van de Franse Hertog Montrond
Op Fogo tref je veel nazaten van de Franse Hertog Montrond aan. Een flink aantal inwoners delen bepaalde eigenschappen. De Franse Hertog (1870) kreeg namelijk 11 kinderen van tenminste drie verschillende vrouwen. De eigenschappen zie je nog altijd terug bij de huidige gemeenschap. De meeste inwoners van de dorpjes van Cha das Caldeiras hebben namelijk blauwe ogen, een licht gekleurde huid en gelig haar. Ook zie je dit terug in de achternaam. De helft van de inwoners heeft de achternaam Cha, hetgeen staat voor Montrond. De Hertog was niet enkel op Fogo om zich te vermenigvuldigen. Hij paste zijn kennis op het gebied van engineering om Fogo verder te ontwikkelen, Daarnaast begon hij met de teelt van druiven en met het maken van de nu zo bekende wijn van Fogo.
Eten & drinken
Eetgelegenheden buiten de accommodaties zijn voornamelijk te vinden in Sao Filipe. Een aantal leuke eetgelegenheden en cafés zijn:
- Tropical Club – eten en cocktails onder de palmbomen en in een mooie tuin. In het weekend is hier vaak live-muziek;
- Colonial – hier heb je een mooi terras in het centrum om gezellig wat te drinken;
- Sea food – gelegen richting het strand en op een klif is dit een goede visrestaurant;
- Pipi’s bar – Afrikaanse keuken en regelmatig live muziek op vrijdag en zaterdag.
Waar kan je het beste overnachten op Fogo?
In de hoofdplaats Sao Filipe kun je de meeste accommodaties vinden. Een groot aantal overnachtingsmogelijkheden opties zijn gevestigd in schitterende gerestaureerde koloniale panden. Andere mogelijkheden tot overnachten zijn onder andere in Mosteiros en Cha das Caldeiras. Hier zijn enkel eenvoudige pensions of homestays (overnachting bij particulieren) te vinden. Op Sao Filipe zijn op basis van prijs, ligging en voorzieningen de volgende accommodaties aanraders. Residencial Luanda, Pousada Bela Vista en Casa Beiramar hebben een centrale ligging en zijn gevestigd in een mooi koloniaal gebouw. Heb je een beperkt budget dat is een eenvoudig pension als Arko Iris of Las Vegas wellicht een goede optie.
Beste reistijd
Je kunt het gehele jaar prima terecht op Fogo. Er is geen massatoerisme op het eiland. Waarschijnlijk door het ontbreken van stranden en zee waar je echt goed kunt zwemmen. Het gehele jaar is de temperatuur aangenaam op Fogo. De warmste maanden zijn van juli tot en met oktober met een gemiddelde dagtemperatuur van 26 graden Celsius. En met gemiddeld 22 graden zijn februari en maart de meer koudere maanden. Breng je een bezoek aan de meer hogere gelegen delen van Fogo, vergeet niet wat warmere kleding als een lange broek en dun jasje mee te nemen. Het kan er ook erg heet worden. Wil je meer weten over het weer en klimaat op Kaapverdië bekijk dan het uitgebreide overzicht met het weer in Kaapverdië.
Vervoer naar en op Fogo?
Een binnenlandse vlucht naar Fogo vertrekt vanuit het eiland Santiago en duurt ongeveer 30 minuten. Als je vliegt naar Fogo zal je bij helder weer van een geweldig uitzicht kunnen genieten. Het vliegtuig landt tussen de machtige grijze vulkaan en de blauwe oceaan. Vertrekkend vanaf Santiago probeer aan de rechterzijde van het vliegtuig te zitten. Hier heb je het beste uitzicht. Bekijk voor alle actuele vlieginformatie de pagina met vliegtickets. De luchthaven Sao Filipe Airport (SFL) ligt op zo’n 2 kilometer van het stadje Sao Filipe. Vanaf het vliegveld kan je gemakkelijk een taxi of aluguer (lokaal busje) nemen naar bijvoorbeeld Sao Filipe. Lopend de heuvel naar beneden duurt dit maar zo’n 20 minuten.
Voor lokaal transport op Fogo kan je gebruik maken van een huurauto, taxi of aluguer. De alugueres vind je bij de markt en het gemeentehuis in het centrum van Sao Filipe. Het stadje is niet al te groot, dus echt zoeken hoef je niet. Richting Mosteiros vertrekken er alugueres in de ochtend en middag. Ga je richting Cha das Caldeiras, dan kan je ook een aluguer nemen.
Per ferry kan je van / naar Brava en Santiago. Vanuit Praia duurt de overtocht tussen de 3 to 4 uur. Kaarten kan je in de haven of online kopen. Verifieer de vertrektijden voor vertrek goed, deze kunnen namelijk weleens veranderen. De haven van Fogo (Barca Balero) ligt een aantal kilometer ten noorden van het stadje Sao Filipe.
Veel gestelde vragen
De laatste uitbarsting van de vulkaan Fogo was in 2014. De vulkaan is dus zeker actief en kan op een gegeven moment weer uitbarsten. Lava is er nu niet te zien.
Door uitbarstingen van de vulkanen op Fogo en omliggende omgeving zijn lava en vulkanische mineralen in de oceaan terecht gekomen. Door de eeuwen heen wordt dit afgebroken met als resultaat zwart zand. Zwarte zandstranden zijn een stuk zeldzamer dan witte zandstranden.
De snelste manier om op het vuureiland Fogo te komen is per vliegtuig. Je vliegt dan naar het eiland Santiago en vanaf daar is het nog 30 minuten doorvliegen naar Fogo. Dit is eruit de beste optie en snelste optie om naar Fogo te reizen. Per veerboot is Fogo ook bereikbaar, maar verwacht een lange en zware tocht.
Stef zegt
Mooi eiland lijkt mij Fogo!
Susan zegt
Beste,
Heel fijn, al deze informatie op jullie website! Krijg echt zin om (weer) naar Kaapverdie te gaan. We hebben de bovenste eilanden gezien 2 jaar geleden en willen nu de zuidelijke doen.
We willen vliegen op santiage en dan de eilanden Maio en Fogo aandoen. Ik lees dat je het bese kunt vliegen maar met de boot vinden we ook leuk. Met deze eilanden zijn we aangewezen op CVFast ferry. Deze website werkt al heel lang niet (onder constructie).
Kunt u mij vertellen hoe vaak er een boot gaat tussen Santiago en Maio? En tussen Santiago en Fogo?
We willen gaan in maart.
Ik hoop dat u mij verder kan helpen zodat ik de planning kan maken.
Bij voorbaat dank!
Groetjes, Susan
KaapverdieVakantie.net zegt
Hallo Susan,
Wat leuk dat jullie Maio en Fogo op de planning hebben staan. Aanraders!
De ferry tussen Santiago en Fogo duurt ruim 5 uur en gaat 3 a 4 keer per week. Voor de ferry tussen Santiao en Maio verwacht een reisduur van 2 tot 3 uur en deze gaat circa 4 keer per week. Frequenties van de ferries is erg afhankelijk van de zeecondities. Let dus op dat je genoeg speling hebt om je vliegtuig in Praia (Santiago) te halen.
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net
Jacqueline zegt
Hallo,
Allereerst, wat een mooie en informatieve site.
Wij (mijn man, 2 kinderen van 9 en 12 jr en ik gaan 22 april naar Kaap Verdie.
We komen aan in Praia en vliegen op 5 mei terug vanaf Boa Vista.
Kunt u mij vertellen vanwaar de ferry santiago-fogo vertrekt?
En ik las dat de oversteek lang duurt, kunt u me ook zeggen hoe lang ongeveer.
Hoe komen we het best van Fogo of Santiago naar Boa Vista?
Eerst met de boot terug van Fogo naar Santiago? Of wellicht vliegen van Fogo naar Boa Vista?
Wellicht heeft u nog meer tips (en tricks)?
Alvast heel erg bedankt,
Vriendelijke groet,
Charles en Jacqueline
KaapverdieVakantie.net zegt
Dag Jacqueline en Charles,
Leuk dat jullie gaan eilandhoppen!
De ferry van Santiago naar Fogo vertrekt vanuit de hoofdstad Praia. De oversteek duurt zeker een paar uur. Wees er van bewust dat de zee behoorlijk ruig kan zijn en het vliegtuig als alternatief niet duur is. Voor meer informatie over de veerboten, kan het volgende artikel handig zijn: ferry’s Kaapverdië.
Santiago is een knooppunt, dus richting Boavista kom je hier weer terug. Vliegen is relatief het goedkoopst en snelst. Je vliegt dan vanaf Fogo naar Santiago en vanaf daar naar Boavista.
Hoop dat dit jullie iets op weg helpt.
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net