De Kaapverdische eilanden staan bekend om het zogenoemde ‘big-game’ vissen. Dit is vissen op de grotere vissoorten in de oceaan zoals tonijn, zwaardvis en marlijn. Kaapverdië is de beste plaats ter wereld om te vissen op de Atlantische blauwe marlijn. Er zijn rondom Kaapverdië exemplaren gevangen van meer dan 500 kilogram! Logisch dat er bij het big-game vissen veel kracht komt kijken en dat dit dus veel vraagt van het materiaal en de mens.
Vissoorten
Door de gunstige ligging van de Kaapverdische eilanden is er een grote diversiteit en hoeveelheid aan vissen. Onderstaand zijn een aantal grote roofvissoorten en veelvoorkomende andere vissen aangegeven die rondom de Kaapverdische eilanden te vinden zijn. De Latijnse naam van de vissoort is tussen haakjes weergegeven.

Blauwe marlijn (Makaira nigricans)
Wereldwijd zwemmen in de oceaan bij Kaapverdië de meeste van deze straalvinnige vissen. De blauwe marlijn komt uit de familie van de zeilvissen en groeit uit tot een lengte van maar liefst 4,5 meter. Deze roofvis kan een snelheid van circa 90 kilometer per uur bereiken en behoort daarmee tot de snelste waterdieren ter wereld.
Wahoo (Acanthocybium solandri)
Eén van de grootste populaties van wahoo vissen vind je in de zee bij Kaapverdië. De wahoo is een straalvinnige vis uit de familie van de makreel die een lengte van 2,5 meter kan bereiken.

Zeilvis (Istiophorus albicans)
De zeilvis, die maximaal 3,5 meter lang kan worden, valt op door een grote rugvin. De vis kan een maximale snelheid behalen van 55 kilometer per uur en heeft net als de blauwe marlijn een speervormige bek.
Dorade (Sparus aurata)
De dorade staat ook wel bekend als zeebrasem en is in een Kaapverdië een vis die je in veel restaurants geserveerd kunt krijgen. De dorade komt in grote getale rondom de Kaapverdische eilanden voor.

Geelvintonijn (Thunnus albacares)
De geelvintonijn maakt onderdeel uit van de familie van de makreel. Deze tonijn bereikt een lengte van ongeveer 2 meter en is bekend vanwege de grote snelheid waarmee hij kan zwemmen. Dit kan oplopen tot wel 70 kilometer per uur. Hij dankt zijn naam aan de gele kleur van zijn vin.
Paardmakreel (Caranx hippos)
Deze vis komt ook uit de familie van de markrelen en wordt ongeveer 1 meter groot met een gewicht tot 40 kilogram.

Grote geelstaart (Seriola dumerili)
Deze vis komt uit de familie van de makrelen en kan uitgroeien tot een lengte van 2 meter en een gewicht bereiken van 70 kilogram.
Tijgerhaai (Galeocerdo cuvier) en andere haaien
De tijgerhaai zwemt in de warmere oceanen van deze planeet. Ver uit de kust van Kaapverdië kun je deze gigantisch grote haaien spotten. Ze jagen voornamelijk ’s nachts en kunnen een lengte bereiken van 5,5 meter. Een grotere kans is er om een verpleegsterhaai (Ginglymostoma cirratum), hamerhaai (Sphyrna lewini), citroenhaai of zelfs een grote rog te vangen. Deze laatst genoemden zijn allen doorgaans ongevaarlijk (!) voor de mens.
Wereld hotspot van de blauwe marlijn
Nergens in de wereld komt de indrukwekkende blauwe marlijn in zulke grote getale voor als in Kaapverdië. Het is dan ook bij uitstek het land om een blauwe marlijn te zien of misschien wel om er op te vissen. De grootste vangst van een blauwe marlijn die is gerapporteerd staat op naam van het duo Silleman en Niebuhr. In september 2006, in de wateren rondom het eiland Sao Vicente, vingen deze vissers een blauwe marlijn van maar liefst 563 kilogram. Niet voor niets is Kaapverdië een geliefde plek voor de sportvissers die strijden om de wereldbeker.
Beste periode om te vissen?
Je kunt het hele jaar goed vissen op Kaapverdië. Voor een aantal veelvoorkomende vissen staat hieronder aangegeven wat de beste periode is om op deze soorten te vissen.
- Blauwe marlijn: het hele jaar aanwezig, maar het beste seizoen loopt tussen de maanden april en juli. Maart en augustus zijn ook nog prima;
- Zeilvis: de beste condities zijn tussen de maanden juni en augustus. In de maand september zijn er ook nog goede mogelijkheden;
- Wahoo: het hele jaar kan men vissen op de wahoo. De beste condities zijn tussen de maanden december en mei;
- Geelvintonijn: in de maanden maart, april en juni tot met oktober zijn de omstandigheden perfect voor de tonijn. November en december bieden ook nog kansen op een vangst;
- Dorade: juli tot en met augustus zijn de beste maanden, maar ook in juni en september is de kans groot om een dorade te vangen.
Eilanden waar je kunt vissen
Vissen kan vanaf alle Kaapverdische eilanden heel goed. Specifiek voor big-game vissen hebben de eilanden Sao Nicolau, Sao Vicente, Santo Antao en Maio de voorkeur. Het zeekanaal tussen Sao Vicente en Santo Antao staat internationaal bekend om de aantrekkingskracht op de blauwe marlijn. Dit geldt ook voor de zee bij het eiland Sal waar je grote blauwe marlijn veelvuldig kunt aantreffen. Op de eilanden zijn voldoende organisaties aanwezig die een boot verhuren en begeleiding aanbieden. Het is goed mogelijk een een dagtrip ter plekke te regelen. Door de goede verbindingen tussen de eilanden per vliegtuig of veerboot is vakantie goed te combineren met andere activiteiten dan alleen vissen.
Populaire vismethoden
Driften en bodemvissen zijn de vismethoden die voornamelijk door de lokale vissers worden toegepast. Daarnaast zijn de vismethoden ‘trolling’ en ‘vertical jigging’ erg populair onder big-game vissers in Kaapverdië. Bij trolling wordt slepend gevist met lichter materiaal. Er kan dan bijvoorbeeld wahoo, barracuda (sphyraena barracuda) en goudmakreel (coryphaena hippurus) gevangen worden. Omdat de ondergrond van de oceaan gevormd is door lava, levert de vismethode vertical jigging ook goede resultaten op. Roofvissen zoals de gelestaartvis, black jack (caranx lugubris) en botervis (ruvettus pretiosus) kunnen zo worden gevangen. Tot slot, traditioneel met een hengel vanaf het strand vissen is ook goed mogelijk op alle eilanden.
Visregels
Een voldoende grote populatie en diversiteit aan vissen in de oceaan is cruciaal voor het behoud van onze natuur. De schoonheid in de oceanen dient niet verloren te gaan. Het verstoren van de biodiversiteit dient te allen tijde beperkt te worden. Wij raden je aan alleen slechts te vissen onder begeleiding van professionele organisaties die volgens de regels werken. Dit kan bijvoorbeeld via de universele regels van de International Game Fish Association. Kortom, heb respect voor de natuur en schaad de omgeving niet.
Cees zegt
Wil graag met me zoon op zeilvissen of tonijn gaan vissen maar weet niet hoe
KaapverdieVakantie.net zegt
Hallo Cees,
Dit kan je het best georganiseerd doen. Ik weet niet naar welk eiland jullie gaan, maar er zijn diverse lokale organisaties (kun je ter plekke vinden) die je mee kunnen nemen op een vistrip. Vervoer, materiaal en begeleiding is dan inbegrepen.
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net
visser zegt
wie namen adressen van lokale vissers die met een wat kleinere boot varen
A.Zwolsman zegt
Is het meevaren /vissen met een lokale visser ook mogelijk.?
Wij hebben namelijk geboekt in februari op Sao Vicente
KaapverdieVakantie.net zegt
Hallo,
Op Sao Vicente zijn vele mogelijkheden om te vissen. Veelal is het met een charter (privéboot met kapitein, materiaal en begeleiding). Het meevaren / vissen met een lokale visser is zeker mogelijk, maar wel wat lastiger te regelen. Het handigst is om in contact te komen met de vissers of dit via-via te regelen.
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net
KaapverdieVakantie.net zegt
Hallo Janny,
De prijs is erg afhankelijk van wat je precies wilt (type boot, hoe en waarop gevist wordt, aantal mensen, et cetera). Maar voor een halve dag vissen op de oceaan vanaf een boot (incl. schipper) met hengels zal grofweg 300 – 500 euro voor 2 personen gevraagd worden. Tip is om basis van je wensen bij een verhuurder /tour te informeren naar de mogelijkheden van een vistrip.
Mvg,
Team KaapverdieVakantie.net
Janny zegt
Zie net een uitgebreide info op de site, beetje te snel met vraag. Maar dan een andere vraag, als je met 2 een dag wil vissen aan wat voor bedrag moet je dan denken? Big game e.d.