
Sao Nicolau is een paradijs voor natuurliefhebbers. De natuur is indrukwekkend. Bijzondere flora en fauna en groene berglandschappen wachten om ontdekt te worden. De spectaculaire groene valleien en bergen in het westen van het eiland maken dit tot een geweldige wandelbestemming. Ook kan je er leuk mountainbiken. Sao Nicolau is verder een veelzijdig en ongerept eiland. Je vindt er veel charmante kleine dorpjes met gekleurde huizen. Er zijn een paar mooie stranden en onontdekte plekken waar je goed kunt duiken en surfen. En nog het meest bijzonder is dat deze plek echt authentiek is. Er komen nog maar weinig bezoekers. De lokale bevolking is vriendelijk en gastvrij. En ze zijn zeer gehecht aan hun rijke tradities. Vooral de vissers en boeren. Op dit eiland kun je van de gebaande paden wijken en genieten van het authentieke Kaapverdië.
Meer weten over Sao Nicolau?
Vakantie vieren op Sao Nicolau is geweldig. Het is handig als je alvast weet wat je kunt verwachten en kunt zien. De meest interessante plekken en andere relevante informatie over Sao Nicolau hebben we voor je verzameld. Deze pagina is opgedeeld als volgt:
- Achtergrond
- Bezienswaardigheden Sao Nicolau
- Eten & drinken
- Waar kan je het beste overnachten op Sao Nicolau?
- Beste reistijd
- Vervoer naar en op Sao Nicolau
- Veel gestelde vragen
Achtergrond
Sao Nicolau is één van de minst bezochte eilanden van de Kaapverdische eilanden. In 1461 is het door de Portugezen ontdekt, tegelijk met de omliggende eilanden Sao Vicente en Santo Antao. Het eiland is vernoemd naar de heilige Sint Nicolaas. Totaal wonen er circa 13.000 inwoners, waar het leven op deze plek in de wereld over het algemeen relatief eenvoudig is. Het bergachtige eiland heeft een vruchtbare grond in het westen en op de lager gelegen gebieden in het oosten is het erg droog. Aan de voet van de bergketen vind je suikerriet- en koffieplantages. Dit is kenmerkend voor Sao Nicolau. Ook groeien er veel bananen, sinaasappels, papayas, en bonen. Het rotsachtig eiland is ongeveer 45 bij 20 kilometer groot met het hoogste punt op ruim 1.300 meter hoogte (Monte Gordo). De hoofdplaats is Ribeira Brava met ongeveer 8.000 inwoners.
Bezienswaardigheden Sao Nicolau

Nationaal park Monte Gordo
In het noordwesten ligt het Monte Gordo Nationaal Park en het heeft een zeer belangrijke ecologische functie. Sinds 2007 is het een beschermd natuurgebied van ruim 950 hectare groot met de hoogste punt de berg Monto Gordo (1312 meter). Het natuurgebied omvat bossen, rivieren en een rijke flora en fauna. De zeer rijke biodiversiteit is uniek voor de Kaapverdische eiland. In het noorden en noordoosten van het park is het droog. En in het zuiden en zuidoosten van het Monte Gordo park zijn er juist meer vochtige gebieden. Mede veroorzaakt door de mist en opstijgende regenwolken. In het park groeien maar liefst 32 endemische plantensoorten waarvan het merendeel bedreigd is. Daarnaast kan je ook de zeldzame en beroemde Drakenbloedboom vinden. Deze bedreigde boomsoort is een van de oudste boomsoorten en komt alleen in Macaronesie voor. De bomen kan je voornamelijk op de hellingen van de berg aan het noordoosten vinden op een hoogte vanaf 500 meter. Het bijzondere gebied wordt onderschreven doordat het gebied ook is opgenomen als een van de zeven natuurwonderen van de Kaapverdische eilanden.
In het Monte Gordo Nationaal Park kan je meerdere indrukwekkende wandelingen maken. In het ongerepte gebied – waar wel mensen wonen – zijn goede wandelpaden. Wandelroutes zijn over het algemeen goed aangegeven met bewegwijzering. Een van de mooiste wandelingen is naar de top van de Monto Gordo berg. Tijdens een beklimming van deze berg loop je bijna gegarandeerd met je hoofd boven de wolken.
In het bezoekerscentrum kan je diverse informatie over het park zoals een plattegrond en informatie over het park opvragen. Ook kan je hier een gids inhuren. Het bezoekerscentrum ligt aan de rand van het plaatsje Cachaço.

Terug in de tijd in Ribeira Brava
Ribeira Brava is de hoofdstad van Sao Nicolau gelegen op de helling van een berg en op slechts enkele kilometers van de luchthaven. Ribeira Brava is een rustige plek waar maar een beperkt aantal mensen wonen. Vooral tijdens carnaval (februari) komt deze plek tot leven. Ribeira Brava is een kleurrijke en interessante plek om te bezoeken. Er staan veel koloniale huizen in allerlei mooie kleuren. Huizen van groen, pastel en blauw met prachtige groene tuinen. Het stadje ligt tussen groene valleien, waardoor er veel smalle en steile steegjes zijn. In de kleine straatjes vind je veel leuke en karakteristieke winkeltjes. In het centrum staat de indrukwekkende kathedraal Nossa Senhorado Rosario uit de 17e eeuw. De kathedraal is gebouwd in Portugese stijl.
Ten westen van Ribeira Brava liggen enkele aaneengesloten valleien van het centrale bergmassief van Sao Nicolau. Het landschap is werkelijk prachtig. De valleien zijn groen en de grond vruchtbaar. Het is leuk om langs de kleine dorpjes in deze omgeving te rijden.
Genezende krachten bij Tarrafal
Tarrafal is de kustplaats met de belangrijkste haven van het eiland. En vanwege de ligging tegen de kale heuvels van het binnenland kan het er in de zomer erg heet zijn. Temperaturen van boven de 35 graden worden met regelmaat gemeten. In Tarrafal draait het om de haven. De veerboot, vrachtschepen en de kleurrijke vissersboten die hun vangst naar de kust brengen. Er is een hoop levendigheid rondom de haven.

Het is niet alleen de haven waar Tarrafal om bekend staat. Het zand op de stranden rondom Tarrafel schijnen genezende krachten te bezitten. In het zwarte zandstrand blijkt titanium een jodium te zitten. Symptomen die bij reuma, artrose voorkomen worden hierdoor verlicht. Vooral het meest effectief in de zomermaanden. De stranden bij Tarrafal zijn soms uitgestorven, maar soms ook relatief druk. Wil je liever naar een wit zandstrand, ga dan een paar kilometer zuidwaarts. Tussen de rotsen heb je hier het fijne zandstrand Praia de Baixo Rocha. In het seizoen komen schildpadden hier ook hun eieren begraven.
Rotsformaties van Carbeirinho
Op zo’n 16 kilometer van het stadje Tarrafal ligt een gigantische grot en rotspartij die door de weersinvloeden een bijzondere vorm heeft gekregen. De kliffen hebben verschillende kleuren en zijn omringd door een groene vegetatie. In de grot en rotsen stromen zoetwaterbronnen die luchtvochtigheid in de omgeving hoog houden. Carbeirinho ligt bij een baai met een schitterend zwart zandstrand. Het is een favoriete plek voor de lokale bevolking om het weekend te recreëren. Het natuurfenomeen van Carbeirinho behoort tot de zeven wonderen van Kaapverdië. Hét natuurlijke erfgoed van de archipel.

Het verlaten oosten
In het oosten van het eiland woont bijna niemand en het trekt maar weinig bezoekers. Dit deel van het eiland is grotendeels woestijn met keien en rotsen. Voor de liefhebber zijn de verlaten landschappen schitterend. Planten groeien hier amper, dit was tientallen jaren geleden wel anders. Met behulp van landbouwtechnieken werden hier overal gewassen verbouwd. De begroeide landbouwterrassen en verlaten huisjes zijn de overblijfselen van deze tijd. In het gebied liggen twee kleine dorpjes: Juncalinho en Carrical. Deze dorpen zijn per alugueres bereikbaar. Wil je het gebied verder verkennen, dan raden wij een 4×4 wagen en een gids / chauffeur aan. Voor een verfrissende duik kan je terecht in het natuurlijke zwembad bij Juncalinho. Deze lagune ligt op 5 minuten rijden van het dorp.
Vissen
De zee is rijk aan vis. Veel bedrijven in de havenplaats Tarrafal leunen op de zeevisserij. In de zee tref je ook vele mooie vissoorten aan zoals: de blauwe marlijn, wahoo, geelvintonijn, zeilvis, dorade, witte marlijn, amberjack en de speervis. En de zee rondom Sao Nicolau en het buureiland Sao Vicente behoort zelfs tot top plekken voor de blauwe marlijn. En ze zijn groot, ze kunnen maar liefst 500 kilogram zwaar worden. Wil je meer weten over de visserij, dan is er een leuk visserijmuseum in Tarrafal. Je kunt ook mee met een lokale vissersboot. De beste plekken om een visserman te vinden zijn dan in de plaatsen Tarrafal en Prequica. Wil je zelf met een boot vissen? Er zijn organisaties die een boot verhuren en begeleiding aanbieden, regel dit wel ruimschoots van te voren.
Wandelen
Er zijn op Sao Nicolau diverse uitstekende wandelroutes (deels ook voor mountainbike). Dwars door de groene vallei van Faja en de met lava uitgehouwen vlaktes rond de berg Bissau. Of langs de charmante plaatsen in en rondom Ribeira Brava. De belangrijke wandelpaden zijn zo’n 70 kilometer lang. Keuze genoeg dus. De wandelingen op Sao Nicolau doen niet onder voor de wandelingen die je op het eiland Santo Antao kunt doen. Het heeft zelf internationaal een goede reputatie van mooie trektochten. Verreweg de mooiste wandelingen kun je doen in het binnenland in het Monte Gordo Nationaal park. Een van de wandelingen in dit park loopt langs dichte naaldbossen en eucalyptusbomen richting de koffieplantages in de oude vulkaankrater. Als je naar de top van de berg loopt heb je een geweldig uitzicht over het eiland. En bij een beetje geluk kan je een aantal buureilanden van de Kaapverdische archipel ook zien liggen.
Naast de wandelroutes in het nationale park Monte Gordo, zijn er nog vele andere routes om aan te raden. Bijvoorbeeld in het midden van het eiland. Daar loopt een mooie route waarbij je in de krater van een niet meer actieve vulkaan kunt kijken. Of een route waarbij je tijdens de afdaling naar de kust door verschillende kleurrijke plantages loopt. Onderweg zie je hier van alles groeien. Van sinaasappels tot aan papayas. De grote hoeveelheid aan veelzijdige wandelroutes maakt Sao Nicolau daarom ook één van de beste eilanden van Kaapverdië om te wandelen.

Wil je gezamenlijk wandelen dan kun je meedoen met het jaarlijkse Kaapverdische trekking festival. Dit wordt elk jaar in november gehouden. Met mede wandelaars ontdek je indrukwekkende paden en kan je meedoen aan de culturele activiteiten.
Eten & drinken
Het aanbod van plekken waar je kunt eten en drinken is niet heel groot. Het is dus soms wat meer een uitdaging. Bij veel pensions en andere accommodaties kun je ook terecht om te eten ook al overnacht je er zelf niet. Verwacht niet hele uitgebreide maaltijden. Vaak zijn het dagschotels en zijn ze stevig van aard. Verse vis kan je altijd wel van het menu bestellen. Een andere lokale specialiteit is ‘molho’. Dit gerecht bestaat uit geitenvlees, aardappelen, uien, maismeel en rijst. Restaurant Pasta Alice (ook een pension) gelegen in Tarrafal is een aanrader als je echt Kaapverdiaans wilt eten. In Ribeira Brava staan de restaurants Recanto (vis) en Churaasqueira Ponte Vermelho (grill) goed aangeschreven.
Waar kan je het beste overnachten op Sao Nicolau?
Er zijn maar een beperkt aantal plekken waar je kunt overnachten op Sao Nicolau. Voornamelijk in eenvoudige pensions, gasthouses of homestays. Gezien het aantal overnachtingsmogelijkheden beperkt is, raden wij je aan tijdig te reserveren. In de plaatsen Ribeira Brava en Tarrafal zijn de opties beschikbaar. Ook kan je overnachten in plaatsen als Perguinca en Juncalinho, maar het aanbod is er zeer beperkt.
Op basis van prijs, ligging en voorzieningen zijn de volgende accommodaties op Sao Nicolau aanraders. Pensao residencial jardim in Ribeira Brava heeft eenvoudige kamers en gelegen in het centrum. In Tarrafal is Alice een goede plek om te overnachten. In Tarrafal kan je Casa Aquirio vinden. Een leuke overnachtingsoptie gelegen bij de zee.
Beste reistijd
Voor het carnaval kom je in februari naar Sao Nicolau. En wil je meedoen met het jaarlijkse hiking festival, reis dan in november naar het eiland. Het weer is het hele jaar aangenaam op Sao Nicolau, dus dat is mooi meegenomen. Er is een woestijnklimaat met een gemiddelde dagtemperatuur die rondom de 25 graden Celsius ligt. De zomers zijn er meestal warm en de winters een paar graden koeler. Verwacht in de zomer een gemiddelde dagtemperatuur van 27 graden Celsius. Op de hoger gelegen plekken ligt de temperatuur een paar graden lager. De meeste regen kan je in september verwachten. En de droge periode ligt in de maanden januari tot en met juli. Kortom, de beste reistijd ligt tussen de maanden oktober en juni met een vrij constant en aangenaam klimaat.
Vervoer naar en op Sao Nicolau?
Via een binnenlandse vlucht vanaf Sal, Sao Vicente of Santiago kan je op lokale luchthaven Prequica Airport (SNE) komen. Er komen geen internationale vluchten aan op de luchthaven van Sao Nicolau. Vluchten gaan een aantal maal per week. Als er een harde wind staat, kan een vlucht weleens worden geannuleerd. De afdaling naar het vliegveld van Sao Nicolau is verrassend mooi, het vliegtuig vliegt namelijk langs een vulkaankrater. Bekijk voor alle actuele vlieginformatie de pagina met vliegtickets. Vanaf het vliegveld ben je binnen 10 minuten in de stad. Een rit met een taxi kost circa 6 – 8 euro. Je kunt ook een aluguer nemen, deze zijn een stuk goedkoper.
Per veerboot is Sao Nicolau ook bereikbaar, echter de reis is minder comfortabel, maar wel goedkoper. Wekelijks varen er enkele veerboten tussen de havens van Tarrafal en die van Mindelo (Sao Vicente) en Praia (Santiago). De vaartijd van/naar Sao Vincente is zo’n 6 uur en naar Santiago ruim 13 uur. Tussen Sao Nicolau en Sao Vicente kan je ook mee met een vrachtboot, hier zijn alleen beperkte plekken voor beschikbaar.
Het openbaar vervoer gaat via de zogenoemde alugueres (lokale minibusjes). Tussen de belangrijke plekken op het eiland rijden de alugueres. Op het vliegveld, in Ribeira Brava tot aan het in het oosten gelegen plaatsje Juncalinho. In Ribeira Brava kan je de busjes vinden op het centrale plein. Naar Tarrafal rijden ze een paar keer per dag heen en weer. De reistijd is circa 50 minuten.
Naar de in het oosten gelegen plaatsen Juncalinho en Carrical gaan de alugueres minder frequent en rijden dan via Tarrafal en Ribeira Plata. Je kunt de alugueres ook als taxi afhuren, de prijs ligt dan uiteraard wel een stuk hoger. Gezamenlijk als een groep reizen in een aluguer is het meest gunstige.
Een auto huren is ook mogelijk op Sao Nicolau. Een aantal lokale autoverhuurbedrijven zijn gevestigd in Ribeira Brava. Er zijn een aantal gebieden waar je op slechte wegen moet rijden. Hier raden we zeker een 4×4 voor aan.
Veel gestelde vragen
Ben je een wandelaar dan kan je je prima een aantal dagen of langer vermaken. Voeg hierbij dan nog de tijd bij dat je wilt besteden aan het bekijken van bezienswaardigheden en om te ontspannen. Ben je geen wandelaar, dan heb je aan een dag of 2 – 3 genoeg om het eiland goed te verkennen.
Een deel van de kustlijn van Sao Nicolau is lastig te bereiken. Er zijn een aantal stranden ten westen van Tarrafal zoals Praia Grande en Praia Branca die goed toegankelijk en een prima plek om te vertoeven zijn. Kleine en mooi stranden zijn bijvoorbeeld Praia de Baixo (bij Tarrafal) en Porto da Lapa (bij Juncalinho).
Voor alle moeilijkheidsgradaties zijn er mooie wandeltochten te maken. Van een wandeling die eenvoudig te bewandelen is tot een zware wandeling in bijvoorbeeld het oosten van het eiland. De meest gangbare wandelingen duren tussen de 1 en 5 uur. Afhankelijk van de route.
Langhendries Cadie zegt
Beste
We willen graag de eerste week van februari naar Kaapverdië gaan voor 1 week om uit te rusten.
Waar logeren we het best en is het dan carnaval?
KaapverdieVakantie.net zegt
Hallo,
In Ribeira Brava en Tarrafal heb je relatief de meeste voorzieningen en overnachtingsmogelijkheden. Hier verblijven dan ook dan de meeste mensen.
Carnaval viert men dit seizoen in de periode van 18 februari tot en met 21 februari 2023.
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net
Jose zegt
Wat voor een temperatuur kan ik verwachten op Sao Nicolau?
Groetjes Jose
KaapverdieVakantie.net zegt
Hallo Jose,
Verwacht een gemiddelde dagtemperatuur van zo’n 25-27 graden. In de bergen zal het een paar graden koeler zijn.
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net