Op Kaapverdië heb je de unieke kans om de zeldzame Drakenbloedboom (Dracaena draca) te zien. Dit is een van de oudste boomsoorten die er bestaan en is bijna uitgestorven. De Drakenbloedboom is een grote en prehistorisch uitziende boom en komt in Kaapverdië nog in veel aantallen in het wild voor. Voornamelijk op het eiland Sao Nicolau. In de wereld komt de Drakenbloedboom in de vrije natuur alleen voor in Macaronesië (de Azoren, de Canarische eilanden, Madeira en Kaapverdische eilanden).

De Drakenbloedboom kan honderden jaren oud worden. De tot circa 12 meter hoge boom wordt gekarakteriseerd door één of meerdere stammen met een dichte en parapluvormige kroon met dikke bladeren. De boom groeit maar langzaam en doet er maar liefst 10 jaar over om een hoogte van 1 meter te bereiken. Net als een palm is een Drakenbloedboom een eenzaadlobbige. Dit betekent dat er geen jaarringen voorkomen en het bepalen van de leeftijd lastiger is. De leeftijd van de boom kan alleen worden geschat aan de hand van het aantal vertakkingen. Het grootste exemplaar van de Drakenbloedboom in de wereld staat op de Canarisch eilanden en is 17 meter hoog en drie meter dik. De leeftijd van deze Drakenbloedboom wordt geschat op 3000 jaar.
Waar komt de Drakenbloedboom voor op Kaapverdië?
De meeste aantallen Drakenbloedbomen kun je vinden op Sao Nicolau in gebieden boven 500 meter hoogte. In het Nationaal Park Monte Gordo groeien de meeste Drakenbloedbomen. Op de andere Kaapverdische eilanden komt deze boomsoort maar sporadisch voor.
Waarom heet deze boom de Drakenbloedboom?
Als de bast van de boom wordt ingesneden of de bladeren gekneusd worden, dan scheidt de boom een roodachtige sap uit. In de Middeleeuwen bracht men dit in verband met hekserij en dacht men dat dit het bloed was van draken. Drakenbloed werd tot voor kort nog gebruikt in de cosmetische industrie en verder als kleur- en verfstof. Vioolbouwers uit Italië voegden dit bijvoorbeeld toe aan de lak van de viool. In Kaapverdië wordt het ook nog wel eens toegevoegd aan de lokale drank Grogue. Zo krijgt deze Kaapverdische rum een mooie kleur.
Geef een reactie