
De Kaapverdische eilanden zijn op de dag van vandaag erg bekend om de schildpadden die bij verschillende stranden te spotten zijn. Vooral de onechte karetschildpad (Caretta Caretta of Loggerhead) komt er veel voor. Een ontmoeting met een prehistorische zeeschildpad is een onvergetelijke ervaring. Welke schildpadsoorten zijn er op Kaapverdië? Hoe ziet de levensloop eruit? Waar kun je de schildpadden spotten? Wanneer is de kans het grootst om babyschildpadjes naar zee te zien kruipen?
Schildpadsoorten rondom Kaapverdië
Er komen vijf van de zeven zeeschildpadden voor in de wateren rondom de Kaapverdische eilanden. Allen hebben de status van bedreigde of ernstig bedreigde diersoort. Voor de onechte karetschildpad behoren de stranden van Kaapverdië tot een van de meest favoriete plekken ter wereld om hun nesten te maken.
Lederschildpad (Dermochelys Coriacea)
De lederschildpad is de grootste zeeschildpad ter wereld en kan wel een lengte bereiken van maar liefst 2,5 meter. Ze hebben een leerachtige schaal en komen wereldwijd voor. De nesten van de Lederschildpad worden incidenteel gevonden op de stranden van Kaapverdië.
Karetschildpad (Eretmochelys Imbricate)
De karetschildpad wordt ook wel de echte karetschildpad genoemd. De naam karet komt van het rugschild. Met een gemiddelde lengte van 90 centimeter is de echte karetschildpad een middelgrote zeeschildpad. Ze hebben een sikkelvormige bek om prooidieren uit rotskloven te kunnen halen. Je vind deze soort vooral bij koraalriffen en rotsen en zijn goed herkenbaar aan hun mooi gekartelde en getekende rugschild.
Onechte karetschildpad (Caretta Caretta)
Dit is een van meest wijdverspreide zeeschildpadden ter wereld en is genoemd naar hun grote kop. Hun kop kan wel 30 centimeter lang worden De onechte karetschildpad behoort ook tot een van de grootste en zwaarste zeeschildpadden ter wereld. Het gewicht van deze soort ligt tussen de 75 en 130 kilogram en de lengte van hun schild is zo’n 1 meter. De onechte karetschildpad brengt veruit het grootste deel van hun leven door op zee. De vrouwtjes komen alleen op het land om hun eieren af te zetten, waaronder op de stranden van de Kaapverdische eilanden.
Olive Ridley dwergschildpad (Lepidochelys Olivacea)
Dit is een kleiner soort zeeschildpad en heeft een rugschild van circa 70 centimeter. Het schild van de dwergschildpad is olijfkleurig. De dwergschildpadden leggen allemaal tegelijk hun eieren en komen dus allemaal op dezelfde tijd aan land.
Groene schildpad (Chelonia Mydas)
De groene schildpad is van alle soorten de grootste zeeschildpad en wordt ook wel de soepschildpad genoemd. Deze naam is te danken aan het feit dat de mens deze soort veelal heeft gevangen voor consumptie. Het rugschild bij een volwassen exemplaar is circa 1 meter en is eerder bruin dan groen. Het gewicht van de schildpad kan oplopen tot ongeveer 160 kilogram.
Levensloop schildpad

Als het nestseizoen begint komen de vrouwtjes schildpadden terug naar de plek waar ze zelf zijn geboren. Daar leggen ze hun ook weer hun eigen eieren. De onechte karetschildpad graaf haar eieren in het zand van het strand. De baby’s worden na zo’n 60 dagen geboren en kruipen dan naar zee. Ze zwemmen en drijven de eerste 15 jaar rond op de Atlantische Oceaan. Dit worden ook wel de ‘verloren jaren’ genoemd. De onechte karetschildpad zwemt maar liefst 12.000 kilometer door de oceaan. Uiteindelijk wordt maar 1 op de 1.000 schildpadden volwassen en overleeft alle gevaren van de oceaan. Na 20 – 30 jaar komen de volwassen schildpadden terug naar hun geboortestrand op Kaapverdië. De schildpadden maken gebruik van magnetisch velden van de aarde als kompas om de weg terug te vinden. De schildpadden worden meer dan 50 jaar oud.
Waar en wanneer kan ik schildpadden zien op Kaapverdië?
Je kunt de schildpadden op elk van de eilanden van de Kaapverdische archipel spotten. Vooral rondom Boavista, Sal en Maio zijn veel broedgebieden. De grootste kans om schildpadden te zien is als de schildpadden naar het strand komen om hun eieren te leggen. Dit gebeurt in de periode tussen juni en november. Na circa 60 dagen worden de jonge schildpadjes geboren. Je kunt de schildpadden met een beetje geluk spotten in zee.

Naast dat je zelf de schildpadden kunt spotten, kan je ook met natuurbeschermers meegaan. Zij kunnen je alles over deze mooie beesten vertellen.
De natuurbeschermers zoeken elke avond naar nieuwe nesten en brengen de eieren naar een veilige locatie. Zo wordt ervoor gezorgd dat de eieren niet geplunderd worden en de schildpad niet uitsterft. De locaties zijn meestal vrij te bezoeken en natuurbeschermers zijn er ook aanwezig. Hier worden de schildpadjes dus ook geboren en je kunt dit zelf meemaken. Een erg bijzondere ervaring! Een locatie is bijvoorbeeld op het strand bij het Riu hotel op het eiland Sal. Voor andere locaties is het aan te raden om dit na te vragen bij de lokale bevolking.
Tim Bak zegt
was leuk om dit te mogen mee maken,we hopen snel weer te mogen komen kijken..