Tijdens je vakantie of reis heb je het liefst mooi weer. Maar wist je dat een regenseizoen erger klinkt dan het is. Zeker voor een land als het droge Kaapverdië waar het dus amper regent. Meestal zijn de tropische buien op de Kaapverdische eilanden hevig maar kort. En ze trekken ook weer snel weg. Het beetje regen dat valt in Kaapverdië kan het land goed gebruiken, alles is direct ook weer een stuk groener. Een ander voordeel is er in de regenperiode minder toeristen zijn en het ook goedkoper is. De langgerekte stranden heb je dus grotendeels voor jezelf. In dit artikel delen we met je wat je kunt verwachten tijdens het regenseizoen op de Kaapverdische eilanden. En wat je het best kunt doen als er toch een bui valt.
Wat is een regenseizoen?
Het regenseizoen is een periode in het jaar dat de meeste regen valt. In veel (sub-)tropische landen vallen dan heftige buien. Het regenseizoen in de tropische landen staat ook wel bekend als de moesson. Het regent in het regenseizoen vaak niet dagen aan een, maar vaak een korte periode heel hard. Zo kan je het ene moment genieten van de zon en het andere moment is er een paar uur hevige regen.

Regenseizoen Kaapverdië
In de maanden augustus, september en begin oktober kunnen er korte stevige tropische buien vallen. Deze periode wordt ook wel het regenseizoen genoemd. Eigenlijk kan worden gezegd dat dit geen regenseizoen is zoals we kennen in Azië of andere tropische gebieden. De hoeveelheid regen en het aantal dagen is beperkt in vergelijking met vele andere landen. Daarnaast verschilt de hoeveelheid regen in het regenseizoen sterk per eiland, mede door de verschillende geografische ligging van de eilanden. Zo valt er op Santo Antao en Sao Vicente veel meer regen dan op het met meer toeristische eiland Sal.
Tijdens de maanden met de aanwezigheid van tropische buien is de temperatuur op zijn hoogst met maxima van ruim 30 graden Celsius. Ook ’s nacht is het lang zwoel, de temperatuur zakt meestal niet onder de 24 graden Celsius. Daarnaast staat er weinig wind en is de zee aangenaam warm.
Regenval in augustus
Voornamelijk aan het eind van de maand augustus kan er regen vallen. Dit zijn sporadisch en onvoorspelbare tropische buien. In een kort tijdbestek kan er veel regen vallen. Afhankelijk van het eiland verschilt de hoeveelheid regen enorm. De hoeveelheid regen in millimeter is een stuk lager in augustus op Kaapverdië dan in Nederland of België. Meer weten hoeveel en wanneer de kans op regen in augustus het grootst is? Bekijk het gedetailleerde overzicht Kaapverdië weer in augustus.
Regenval in september
In september valt relatief de meeste regen op de Kaapverdische eilanden. Maar voor de liefhebbers van mooi weer kunnen we je geruststellen. De hoeveelheid regen blijft beperkt als je het vergelijkt met West-Europa. De regenwolken bedekken vaak niet het hele land, zodat er genoeg mogelijkheid is om te genieten van de zon. De grootste kans op regen is in het begin van de maand. Er zijn gemiddeld zo’n 6 dagen dat er regen valt. Meer weten hoeveel en wanneer de kans op regen in september het grootst is? Bekijk het gedetailleerde overzicht Kaapverdië weer in september.
Regenval in oktober
In voornamelijk de eerste dagen van oktober kan nog een hevige tropische regenbui vallen en de kans op een bui neemt steeds verder af. Meer weten hoeveel en wanneer de kans op regen in oktober het grootst is? Bekijk het gedetailleerde overzicht Kaapverdië weer in oktober.
Impact van de zuidwest moesson
De begrippen regenseizoen en moessonseizoen worden meestal door elkaar gebruikt. Moesson betekent een periode waarin de wind vochtige lucht van de oceaan naar het land brengt. De moesson is dus een wind die waait en vochtige lucht met zich meebrengt. Op Kaapverdië waait er in het regenseizoen de zuidwest moesson. Alleen door de geografische ligging van de Kaapverdische eilanden valt er maar relatief weinig regen. Kaapverdië hoort tenslotte dan ook bij de droogste landen ter wereld.
Goedkoper reizen tijdens het regenseizoen
Op vakantie gaan naar Kaapverdië tijdens het regenseizoen is in de regel veel goedkoper dan vakantie vieren tijdens het hoogseizoen. Omdat er minder toeristen zijn tijdens het regenseizoen, zijn ook de prijzen vrijwel overal een stuk lager. Reken voor een hotel al gauw 20 – 50% korting ten opzichte van het hoogseizoen. Een behoorlijk verschil! In de maanden juli en augustus komen er ook minder bezoekers naar Kaapverdië in verband met de grote schoolvakanties in veel landen. Toeristen blijven dan dichter bij huis waar het vaak ook lekker weer is.
Ook tijdens het regenseizoen kan je vaak gewoon nog heerlijk genieten op het strand. Maar als er een tropische bui komt of het is die dag bewolkt, dan is het wel fijn om een alternatief te hebben. Uiteraard kan je heerlijk gaan genieten van een lekker drankje of hapje in een restaurant. Maar er zijn ook voldoende activiteiten die je gewoon overdekt kunt doen. Bijvoorbeeld, het bezoeken van een van de markten, winkelen of gewoon gezellig met het gezin een spelletje spelen.
Veel gestelde vragen over het regenseizoen
Het regenseizoen begint rond de maanden augustus, september en begin oktober. De meeste regen valt in de periode tussen eind augustus en begin september. Gemiddeld valt er dan maar slechts circa 15 millimeter.
Tijdens het regenseizoen vallen vaak maar een paar dagen regen. Als er dan regen valt zijn dit vaak stevige buien. De kans dat je een bui treft is niet groot op Kaapverdië.
Ja, dat kan zeker. De hoeveelheid regen die valt in Kaapverdië is beperkt, het behoort niet voor niets tot de droogste landen ter wereld. Houdt tijdens het regenseizoen wel rekening met korte en heftige tropische buien. Ook is het wat vaker bewolkt. Er zijn verschillen per eiland.
Nee. Integendeel, de maanden met regen zijn ook de warmste maanden in Kaapverdië. De maximum temperatuur ligt geregeld boven de 30 graden Celsius en de watertemperatuur van de zee is zeer aangenaam rond de 27 graden Celsius.