
Pico do Fogo is de vulkaan op het gelijknamige eiland Fogo. Fogo betekent vuur. Niet voor niets, want de Fogo vulkaan is nog steeds actief. In 2014 was de laatste uitbarsting. De krater rookt nog altijd zachtjes. De vulkaan loopt vanaf de oceaan steil de lucht in naar een hoogte van 2.829 meter. Het landschap rondom de krater is uniek en dramatisch. Oude donkere lavarivieren van de uitbarstingen die in de laatste eeuwen zijn geweest bepalen het landschap. Deze lavarivieren bereiken zelfs de kust aan de oostzijde van het eiland. Onder de koude lava is de bodem zeer vruchtbaar. Rondom de vulkaan vind je dus ook bossen van eucalyptus, valleien waar koffie en fruitbomen groeien. Ook staan er veel wijnstokken. Fogo heeft wereldberoemde koffie en wijn.
Met een hoogte van bijna 3 kilometer is de Fogo vulkaan het hoogste punt van Kaapverdië. Het eiland Fogo bestaat enkel uit de vulkaan en dus is het eiland ook rond. Het eiland heeft een diameter van 25 kilometer en de caldeiras van de vulkaan bevindt zich aan de noordoostelijke zijde van Fogo. Een caldeira is een grote komvormige krater. Bovenop de caldeiras is een (nieuwe) vulkaantop. Fogo is een stratovulkaan en het belangrijkste deel barstte een paar eeuw geleden.
Erupties Fogo vulkaan
In de laatste eeuwen zijn er diverse erupties van de vulkaan geweest. Sinds er onderzoek wordt gedaan zijn de erupties van de Fogo vulkaan op Kaapverdië op de volgende momenten geweest:
- 2014, november
- 1995, april
- 1951, juni
- 1909
- 1857, juni
- 1852, februari
- 1847, april
- 1816
- 1799, juni
- 1785, januari
- 1769, april
- 1500
Het Nationale Park Pico do Fogo

In 2003 is het nationale park Pico do Fogo opgezet. Het park omvat een groot deel van het eiland (circa 8.500 ha). De krater van de vulkaan maakt ook onderdeel uit van dit park. Het primaire doel van het nationale park is het beschermen van de geologische waarde. De oude lavarivieren en de vulkanische rotsen worden zoveel mogelijk beschermt. In de caldeiras van de vulkaan is ook een bezoekerscentrum en zijn er twee kleine dorpen.
Vanaf het bezoekerscentrum kan je schitterende wandelingen maken. Wandelingen die je waarschijnlijk nog nooit hebt gemaakt. Op sommige stukken wandel je namelijk tussen de oude lavarivieren en voelt het alsof je op mars bent. Uniek! Hoogtepunt is de wandeling op en neer naar de top van de vulkaan vanuit de caldeiras. Dit is een veeleisende wandeling / beklimming en een gids is noodzakelijk. Een alternatieve wandeling is naar de kleinere vulkaanpiek die is ontstaan tijdens de uitbarsting in het jaar 1995.
Fogo vulkaan op lijst van Zeven Wonderen Kaapverdië
De natuurlijke rijkdom van de Kaapverdische eilanden is zeer divers en uniek. Pico do Fogo behoort tot de zeven natuurwonderen van de Kaapverdische eilanden. Hét natuurlijke erfgoed van de archipel. De zeven natuurwonderen liggen verspreid over de verschillende eilanden van Kaapverdië.
Hoe kom ik bij de Pico do Fogo?

De Fogo vulkaan kun je niet missen. Als hoogste punt van Kaapverdië kun je de vulkaan vanaf andere eilanden zoals Santiago en Brava al zien liggen. Het eiland Fogo bestaat enkel uit de vulkaan en je kunt de caldeiras op verschillende manieren bereiken. Vanaf de hoofdstad Sao Filipe gaat er tweemaal per dag een alugures naar de caldeiras. Vertrektijden zijn halverwege de ochtend en in de middag. Vanaf de caldeiras terug naar de kust vertrekt de alugeres heel vroeg in de ochtend (rondom 06:00 uur) en rondom het middaguur. Wil je de alugeres in de vroege ochtend nemen, dan is het verstandig om dit kenbaar te maken bij de gastheer/vrouw van het verblijf waar je overnacht. Zo kunnen ze doorgeven dat je graag mee wilt. De reistijd is minimaal een uur. Op zondag vertrekken er geen alugures. Een alternatief om bij de caldeiras te komen is met een eigen (huur-)auto of taxi. Het tarief van een taxi vanaf Sao Filipe naar de krater start vanaf 50 / 60 euro. Er gaan ook excursies naar de caldeiras.
Geef een reactie