73.000 jaar geleden veroorzaakte de vulkaan op het Kaapverdische eiland Fogo een super tsunami van maar liefst 170 meter hoog. Als je naar het eiland Fogo kijkt, valt direct op dat een deel van het eiland is afgebroken. De krater van de vulkaan Pico do Fogo lijkt maar deels in tact. Het afbreken van de oostelijke kant van de kraterwand van de vulkaan zorgde ervoor dat 167 kubieke kilometer aan gesteente in de oceaan viel. Dit veroorzaakte een golf van 170 meter hoog die de naburige Kaapverdische eilanden – waaronder het 50 kilometer verder gelegen eiland Santiago – overspoelde. De tsunami van Fogo is een van de grootste die de wereld ooit heeft gezien.
Onderzoek naar de Fogo tsunami
Over het algemeen ontstaan tsunami’s door zeebevingen zoals in 2004 in Zuidoost-Azië gebeurde. Deze tsunami veroorzaakte golven van circa 30 meter. Dat de tsunami van Fogo veel hoger was, komt doordat er sprake was van het instorten van een groot deel van de vulkaan. Dit was veel meer op een plek gericht, waardoor de golven ook hoger waren.

In het verleden waren er vaak al aanwijzingen dat er rondom Fogo en de Kaapverdische eilanden tsunami’s waren geweest. Het afbrokkelen van het deel van de Fogo vulkaan zou volgens Franse geologen (Sedimentary Geology , 2011) een klein aantal tsunami’s hebben veroorzaakt. Onderzoeker en geoloog Dr. Ramalho kwam recentelijk tot een andere conclusie. De kracht en grootte van de tsunami moest heel veel groter zijn geweest dan de onderzoekers eerst concludeerde. In zijn promotieonderzoek (2007) trof Dr. Ramalho zo’n 40 eenzame rotsblokken aan op het eiland Santiago op zo’n 270 meter hoogte. De rotsblokken op Santiago zijn 8 meter breed en liggen 600 meter landinwaarts. Ze bestaan uit kalk en basalt en maakte oorspronkelijk deel uit van de kustlijn van Santiago. Dit betekent dat de rotsblokken een paar honderd meter zijn meegesleurd. Door te berekenen welke kracht nodig is om deze rotsblokken over deze afstand te verplaatsen, kon de hoogte van de tsunami worden ingeschat.
Tsunami in de toekomst
Dr. Ramalho geeft aan dat een super tsunami van deze omvang in de toekomst weer kan voorkomen. Bij elke vulkaan die lijkt op de vulkaan op Fogo (hoogte, steilheid) is een ineenstorting realistisch. De kans is zeer klein, maar wel mogelijk. De schaal en impact zullen dan wel significant zijn.
Geef een reactie