
De wateren rondom de Kaapverdische eilanden zijn rijk aan diversen planten en dieren. Ook walvisachtigen (Cetacea) komen in dit deel van de Atlantisch Oceaan voor. Onder walvisachtigen vallen naast walvissoorten ook dolfijnen. Volgens tellingen zijn er 24 verschillende soorten walvissen en dolfijnen in de wateren rondom Kaapverdië. Voorkomende soorten zijn onder andere: de dwergvinvis (Balaenoptera acutorostrata), dwergpotvis (Feresa attenuate), witlip dolfijn (Peponocephala electra), zwarte zwaardwalvis (Pseudorca crassiden, grienden (Globicephala melas) en een van de meest grote walvissen, de bultrug (Megaptera novaeangliae).
De aanwezigheid van de bultrugwalvis bij Kaapverdië is speciaal. Op dit bedreigde zeezoogdier werd tot 1966 wereldwijd flink gejaagd totdat de commerciële jacht werd verboden. De populatie is momenteel herstellende. Een paar honderd bultrugwalvissen van de totale populatie maakt een seizoensmigratie tussen IJsland, Noorwegen en Kaapverdië. De Kaapverdische eilanden is waar ze paren, waarna de vrouwtjes naar het noorden trekken om zich te voeden en rond een jaar later terugkeren om te bevallen. Kaapverdië is de enige bekende broedplaats voor bultruggen in de noordoostelijke Atlantische Oceaan.
Bultrugwalvis
De bultrugwalvis is een zoogdier kan 12 tot 18 meter lang worden en weegt dan circa 30 ton. Het is niet de grootste walvissoort, dat is de Blauwe vinvis (Balaenoptera musculus) met een lengte van circa 29 meter en een gewicht van 100 ton.

Bultrugwalvissen zijn bekend om het gezang dat de mannetjes in de paartijd laten horen. Ze kunnen wel urenlang zingen en het geluid is op een afstand van 30 kilometer te horen. Bultrugwalvissen zijn gevoelig voor geluid. Ze reageren vaak op geluiden afkomstig van andere dieren als jagende orka’s die ze dan op een directe manier proberen te verjagen. Het is dus niet voor niets dat er veel gevallen bekend zijn waar een bultrugwalvis zich ontfermt over een ander dier (of mens). En deze heeft gered van een aanval van bijvoorbeeld een orka of haai. Daarnaast zijn bultrugwalvissen vooral bekend om de immense sprongen die ze boven het water maken. Ze slaan dan dan met een borstvin op het water en brengen hun hele lichaam (30 ton!) boven de wateroppervlakte uit.
De bultrugwalvis staat op de rode lijst van de IUCN (internationale unie voor het behoud van de natuur). Dit betekent dat ze risico lopen op uitsterven en de rode lijst moedigt aan tot actie om deze soort te beschermen. De populaties lijkt zich enigszins te herstellen. Volgens de American Cetacean Society zijn er wereldwijd zo’n 30.000 tot 40.000 bultrugwalvissen. Dit is maar 30 tot 35% van de totale populatie die er in het jaar 1940 was.
Waar en wanneer kan ik walvissen spotten op Kaapverdië?
De walvissen, en dan specifiek de bultrugwalvis, kunnen het beste worden waargenomen voor de west- en zuidwestkust van de eilanden Boavista, Sal en Maio. Op Boavista is de baai van Sal Ray een van de favoriete plekken van de walvissen. Je kunt ze verder spotten tussen de plekken Ponta do Sol tot aan Lacação. En de kans is zeer groot dat je ze ziet.
De bultrugwalvissen komen aan bij Kaapverdië vanaf december. De meeste waarnemingen van de walvissen vindt plaats vanaf eind februari tot en met mei. Maart en april is het piekmoment.
Anton zegt
Leuk, die walvissen wie ik wel zien op kaapverrdie