
Ben je een vakantie aan het uitzoeken of heb je inmiddels al geboekt? De voorpret kan beginnen. Kaapverdië is een veilig tot een zeer veilig land. Volgens Travelriskmap behoort het tot de veiligste vakantiebestemmingen. Kaapverdië staat op de lijst met veiligste landen net onder IJsland en Finland. Kaapverdië behoort verder ook tot de meest stabiele democratieën in Afrika. Dit in combinatie met de lage corruptiegraad zorgt voor een plezierige en veilige omgeving. Zoals in elk land zijn er wel plekken waar je iets beter op jezelf en je spullen moet letten dan op andere plekken. Vaak zijn dit plekken in buitenwijken van grotere steden. Om te zorgen dat je tijdens een vakantie niet in problemen komt, hebben we lijst samengesteld met een aantal handige tips. Deze zijn uiteraard niet alleen toepasbaar als je naar Kaapverdië op vakantie gaat, maar voor elke reis die je maakt.
Te regelen voordat je op vakantie gaat
- Bekijk voor elke reis die je maakt of bepaalde vaccinaties verplicht zijn. Zo voorkom je medische problemen tijdens je reis. Bij voorkeur ga je minimaal een aantal weken voordat je vertrekt naar de huisarts, GGD of gelijksoortige instantie om te informeren of je inentingen nodig hebt.
- Bekijk het reisadvies vanuit de overheid.
- Zorg dat je een geldig paspoort hebt die nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst.
- Neem een kopie van je paspoort mee. Bij het inchecken bij je accommodatie of bij het huren van een auto vragen ze vaak naar je paspoort. Geef deze bij voorkeur niet af, al ontkom je hier vaak niet aan. Beter is dan om een kopie van je paspoort te geven. Geef niet je BSN-nummer. Streep deze op je kopie van je paspoort door. Het BSN-nummer in combinatie met je pasfoto kan mogelijke fraude opleveren.
- Zorg dat je een goede reisverzekering afsluit en het polis bij je hebt.
- Lees voor vertrek praktische informatie over je bestemming. Zo ben je goed op de hoogte.
Veilig je persoonlijke bezittingen opbergen
Op reis heb je altijd wel iets van waardevolle spullen bij je. Denk aan je camera, maar ook gewoon bijvoorbeeld aan je paspoort of je creditcard. Een veel gestelde vraag is of je waardevolle spullen beter in je accommodatie kan achterlaten of mee moet nemen? Een kluis in je accommodatie is vaak de veiligste plek om je spullen te bewaren. Toch kan je niet alles in een kluis achterlaten, een moneybelt is dan een uitkomst. Met dit heuptasje draag je je geld, sleutels en documenten veilig bij je. Bewaar je geld ook nooit op één plek, maar verdeel dit. Laat wat achter in de kluis, doe wat in je moneybelt en stop wat klein betaalgeld in je portemonnee. Zo verklein je de kans dat je een groot bedrag in een keer kwijt kan raken. Dit zelfde geldt voor betaalpassen, bewaar deze nooit op dezelfde plaats. Mocht je toch in een situatie komen waar iemand je spullen wilt hebben, geef gewoon je spullen. Je eigen veiligheid en gezondheid is altijd belangrijker dan je bezittingen.
Neem meerdere betaalpassen mee
Het is altijd verstandig om voldoende mogelijkheden te hebben om te kunnen betalen. Naast contant geld kun je ook beter meer dan één betaalpas meenemen. Soms doet een betaalpas van je bank het bij bepaalde pinautomaten niet, terwijl een andere het wel doet. Een creditcard is ook handig, aangezien deze vaak worden geaccepteerd. Mocht je een binnenlandse vlucht willen boeken of een auto willen huren, dan is een creditcard vaak ook gewoon nodig.
EHBO-reisset
Ongelukjes gebeuren op reis. Het is daarom erg handig om een setje met EHBO materiaal bij je te hebben. Je kunt zo’n EHBO-reissetje prima zelf samenstellen. Denk aan: pijnstillers, pleisters, verband, ORS, pincet, reisziektetabletten, tekentang, alcoholdoekje /ontsmettingsmiddel.
Deel niet zomaar je vakantiefoto’s via Social Media
Het is altijd leuk om het thuisfront op de hoogte te stellen van je vakantie-ervaringen. Je ziet dat veel mensen hun vakantiefoto’s tijdens hun reis delen via Social Media. Super leuk, maar ook een bewijs dat je niet thuis bent. Pas goed op of je profiel op Social Media (Facebook / Instagram) alleen toegankelijk is voor je vrienden / familie.
De lokale bevolking is de beste raadgever
Twijfel of je ergens wel kunt zwemmen? Of vertrouw je iets niet? Informeer dan eerst bij de lokale bevolking. Zij kunnen je vaak het best adviseren wat je wel of niet moet doen. Dit zelfde geldt voor de adviezen die het hotel geeft.
Mocht je meer praktische tips hebben, laat het hieronder aan ons weten.
Geef een reactie