
Voetbal is zeer populair op de Kaapverdische eilanden. Je kunt overal voetbalveldjes vinden. Op het strand, langs een drooggevallen rivier of op een vlak deel van een berg. Ondanks dat het land maar een half miljoen inwoners heeft en het de 30ste kleinste land van de wereld is, behoort Kaapverdië bij de beste voetballanden van Afrika. Het nationale voetbalteam van Kaapverdië heeft de bijnaam ‘Blue Sharks’ of ‘Creoles’. Het team van Kaapverdië is herrezen van de vergetelheid tot het punt waarop ze landen als Kameroen, Zuid-Afrika en zelfs Portugal hebben verslagen. Sinds de laatste 10 jaar staat het Kaapverdiaanse voetbalteam in de top-100 van de FIFA-wereldranglijst. De hoogste notering is plek 27 geweest.
De reis van Kaapverdië naar de Afrikaanse voetbaltop
In 1975 werd Kaapverdië onafhankelijk van Portugal. Sinds de onafhankelijkheid vond de eerste internationale voetbalwedstrijd in 1979 plaats. Deze wedstrijd werd gespeeld tegen het buurland Guinee-Bissau dat met 3-0 werd verslagen. In 1986 werd de Kaapverdiaanse bond lid van de FIFA (de internationale organisatie voor de sport voetbal). Tot het jaar 2000 stond het Kaapverdiaanse nationale team rond plek 180 op de FIFA-wereldranglijst. Het team had het zich nog nooit geplaatst voor het Afrikaans kampioenschap voetbal (Afrika Cup).
Als oud kolonie van Portugal was de passie voor voetbal er al. Faciliteiten en special programma’s ontbraken nog. Met de ondersteuning van de FIFA werden onder andere de eerste grasvelden op de Kaapverdische eilanden aangelegd. En er werden projecten gestart om de jeugd meer te laten voetballen. Sindsdien maakt voetbal een nog belangrijker onderdeel uit van de Kaapverdiaanse sportcultuur. Ook goede voetbalspelers met Kaapverdiaanse roots die in een ander land wonen, kiezen tegenwoordig vaker voor het nationale voetbalteam van Kaapverdië. Voorheen kozen veel spelers voor het land waar ze wonen, aangezien het niveau een stuk hoger lag. Denk aan een topspeler als Nani (Luís Carlos Almeida da Cunha) die voor de Engelse club Manchester United heeft gespeeld en uitkwam voor Portugal. Of aan de Zweedse speler Henrik Larsson die voor de voetbalclubs Feyenoord en Celtic uitkwam. De sterke ontwikkeling van de kwaliteit van het Kaapverdiaans voetbal over de laatste 15-20 jaar heeft gezorgd voor mooie resultaten. De deelname van Kaapverdië aan het Afrikaans kampioenschap voetbal in 2013, 2015 en 2022 is een historisch hoogtepunt voor de eilandengroep.
Prestaties Kaapverdiaans voetbalteam
Hieronder vind je de meest opvallende presentaties van het nationale voetbalelftal van Kaapverdië.
Wereldkampioenschap
- Geen
In 2013 plaatste Kaapverdië zich voor de play-off van de Afrikaanse zone. Door het opstellen van een niet speelgerechtigde speler werd dit ongedaan gemaakt.
Afrikaans kampioenschap (Afrika Cup)
- 2013: 7e plek (kwartfinale)
- 2015: 11e plek
- 2022: achtste finales
Grootste winst ooit
Kaapverdië – Sao Tomé en Principe: 7 – 1 (2015)
Grootste verlies ooit
Senegal – Kaapverdië: 5 – 1 (1981)
Geef een reactie