Shigellose is een infectie met de Shigellabacterie. Het is een bacteriële infectie van de darmen en kan hevige diarree, koorts en buikkrampen veroorzaken. De kans dat je dit oploopt in een warm land is aanwezig. In dit artikel lees je meer over wat Shigella nu precies is, wat de symptomen zijn en hoe je jezelf het best kunt beschermen. Daarnaast vindt je ook meer informatie over de kans en risco’s dat je een Shigella-infectie oploopt in Kaapverdië.

Wat is Shigella en hoe loop je dit op?
Shigella is een soort bacterie die ernstige buikpijn, diarree met bloed kan veroorzaken. De ziekte begint vaak eerst met koorts en buikkrampen. Als je klachten hebt verdwijnen die meestal na een aantal dagen. Soms met behulp van antibiotica. De bacterie is van mens op mens overdraagbaar. En er is maar een kleine hoeveelheid Shigella bacterie nodig om je ziek te maken. De overdracht van Shigella gebeurt meestal via zogenaamde fecaal-orale besmetting. Dit betekent dat de bacteriën in de ontlasting van besmette personen zitten en op verschillende manieren kunnen worden verspreid:
- Van persoon tot persoon: als je in direct contact komt met iemand die besmet is, bijvoorbeeld via handen schudden of andere nauwe interacties, kan de bacterie worden overgedragen.
- Besmet voedsel en water: Shigella kan worden aangetroffen in voedsel of drinkwater dat besmet is met ontlasting, vooral in gebieden met slechte sanitaire voorzieningen. Onvoldoende gekookt voedsel of onbehandeld water vormen aanzienlijke risico’s.
- Voorwerpen en oppervlakken: Shigella kan hechten aan oppervlakken en voorwerpen die in aanraking zijn gekomen met besmette ontlasting. Dit omvat bijvoorbeeld deurklinken, toiletbrillen en bestek.
Is Shigella gevaarlijk?
De gevaren van Shigella mogen niet worden onderschat. Hoewel de meerderheid van de mensen met de Shigella bacterie meestal binnen een week herstelt, kunnen er situaties zijn waarbij de ziekte ernstiger wordt. Kwetsbare groepen zoals jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en personen met een verzwakt immuunsysteem lopen een groter risico op. Voor hen kan uitdroging een ernstige zorg zijn en in bepaalde gevallen kan medische behandeling met antibiotica nodig zijn. Het is daarom belangrijk om goede hygiëne in acht te nemen en voorzichtig te zijn moet bepaalde voedsel- en drankkeuzes.
Shigella en Kaapverdië
Als er Shigella infecties in Kaapverdië plaatsvinden dat doen zich deze vaak voor bij All Inclusive hotels. De voornaamste oorzaak van Shigella-infecties in Kaapverdië is voedselbesmetting. Dit betekent dat de Shigella-bacterie via onjuist bereid of onvoldoende verhit voedsel het lichaam van reizigers binnendringt. Voedsel dat niet grondig is gekookt of verwerkt, vormt een potentieel risico voor besmetting. Dit geldt met name voor voedsel dat in all-inclusive hotels wordt geserveerd, waar de bereidings- en bewaaromstandigheden niet altijd voldoen aan strenge hygiënenormen. Vergelijkbare risico’s zijn overal in de wereld te vinden, vooral in delen waar de hygieneomstandigheden minder geadvanceerd. Met het vermijden van ongekookt voedsel, drinkwater van onbekende bronnen en goede handhygiëne kan je het risico op een Shigella infectie sterk verminderen.
Wat te doen bij Shigella
Als je vermoedt dat je een Shigella-infectie hebt opgelopen tijdens je vakantie op de Kaapverdische eilanden, dan is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een vroege diagnose en behandeling. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft door veel vocht te drinken. Ook is het raadzaam om thuis te blijven om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen en de adviezen van je arts op te volgen. Handhaaf goede hygiëne door regelmatig je handen met water en zeep te wassen, en vermijd contact met anderen totdat je symptoomvrij bent. Als je antibiotica voorgeschreven krijgt, dien je deze te volgen zoals voorgeschreven. Wees voorzichtig met wat je eet en drinkt, vooral in risicogebieden, om herbesmetting te voorkomen. Het is belangrijk om je arts op de hoogte te stellen van je reisgeschiedenis en eventueel contact met Shigella-patiënten om de bron van de infectie vast te stellen en verdere verspreiding te voorkomen.
Geef een reactie