
Aan de oostkust van Sal liggen de zoutmijnen van Pedra de Lume. In een maanachtige krater van een oude vulkaan wordt zeewater omgezet in zout. De kleuren van de zoutpannen zijn surrealistisch. De witte en felle roze zoutpannen steken af tegen de hagelwitte zoutbergen en de blauwe lucht. Je kunt in het medicinale zoute water van de zoutpannen ook zelf drijven. Voor nog meer ontspanning zijn er ook scrub- en modderbehandelingen. Niet voor niets is Salinas Pedra de Lume een populaire bestemming om te bezoeken in Kaapverdië.
De krater – waar de zoutpannen zich in bevinden – heeft een straal van maar liefst 900 meter. De krater is een oude uitgedoofde vulkaan. Het hoogste punt van de krater (de rand) ligt 39 meter boven de zeespiegel, terwijl het laagste punt ver onder de zeespiegel ligt. De basis van de krater is dan ook het laagste punt van de Kaapverdische eilanden. Het zoutmeer heeft zich natuurlijk gevormd in de krater door infiltratie van water uit de nabijgelegen oceaan. Het zoutmeer is opgedeeld in zoutpannen (bekkens), zodat de zon makkelijk het water kan laten verdampen. Uiteindelijk blijft zo het natuurproduct zout over. Door de natuurlijke omstandigheden is het water 27 keer (!) zouter dan zeewater. Als je gaat zwemmen blijf je ook automatisch drijven. Een unieke ervaring!
Ontstaan Salinas de Pedra de Lume

De zoutpannen dateren van 1833 toen op Sal een oud mineraalzout werd ontdekt. De uitdaging lag er om het zout van de hoge gelegen krater te transporteren naar de boten in de haven van Pedra de Lume. Eerst werd er gebruik gemaakt van transport via dieren. In 1921 diende uiteindelijk een kabelbaan uitkomst. Deze kabelbaan was 1.100 meter lang en had een capaciteit van 25 ton zout per uur. Oude delen van het houten frame van de kabelbaan zijn nog altijd zichtbaar. Later werd een tunnel door de muur van de oude krater gemaakt, waardoor de toegang werd vergemakkelijkt. De productie van het zout op deze schaal is niet meer actief sinds 1985. Naast de zoutpannen zijn er nog enkele oude huisjes van werkers, een zoutwinningsfabriek en opslagplaatsen te bewonderen. Momenteel is er nog wel zoutwinning maar in zeer beperkte mate. Dit is vooral bedoeld voor de vervaardiging van schoonheidsproducten, voor therapeutische doeleinden en is de krater een toeristische attractie. De uniekheid van deze zoutpannen in een uitgedoofde krater van een vulkaan heeft ervoor gezorgd dat Pedra de Lume op de nominatielijst staat van de UNESCO werelderfgoedlijst staat.
Activiteiten Pedra de Lume
Naast het bekijken van de fascinerende en kleurrijke zoutpannen zijn er een aantal activiteiten die je kunt ondernemen.
Drijven in het water
Het is een unieke ervaring om te drijven op water. In een van de zoutpannen kan dit. Door de hoge concentratie zout in het water blijf je zonder moeite gewoon drijven. De zoutpan heeft een maximale diepte van ongeveer een halve meter. Het is heerlijk om te dobberen in het zoute water met een bijzonder uitzicht op de vulkaankrater. Neem dus zwemkleding en waterschoenen mee. Douches zijn aanwezig en tegen betaling te gebruiken.
Zout- en modderkuur
De mineralen en het zoutwater hebben een heilzame werking. De behandeling werkt zeer ontspannend en reinigt de huid intensief. Het activeert ook de doorbloeding en geeft een fris uiterlijk. Er zijn behandelingen en massages mogelijk in een kleine relax Spa.
Wandelen
Je kunt een mooie wandeling maken rondom de krater van ongeveer 4,5 kilometer. Geniet van het maanachtige landschap. Doe goede loopschoenen aan en vergeet vooral je camera niet mee te nemen. Ook kan je naar het visserdorp Pedra de Lume lopen (1 kilometer).
Praktisch / tips
- De prijs om toegang te krijgen tot in de krater ligt rondom de 5 euro. Zwemmen in een zoutpan zit hierbij inbegrepen.
- Er is een klein café / restaurant aanwezig bij de krater, maar een betere plek om rustig wat te eten of te drinken is bij de kust.
- Het kleurenpalet van de zoutpannen komen het best tot zijn recht als het helder en zonnig weer is.
- Probeer Pedra de Lume halverwege de dag te vermijden. Het is dan het heetst en het kan druk zijn. Op andere momenten kan je bijna helemaal alleen zijn en genieten van het uitzicht.
Hoe kom ik bij Salinas de Pedra de Lume?

Het zoutmeer ligt in het noordoosten van Sal op zo’n 5 kilometer van Espargos, de hoofdstad van het eiland. En vanaf Santa Maria is het zo’n 25 kilometer. De wegen naar Pedra de Lume zijn goed. Er gaan veel tours naar de krater. Je kunt natuurlijk ook met eigen vervoer naar Pedra de Lume gaan, bijvoorbeeld met een huurauto, scooter of taxi. Een retourrit met de taxi vanaf Santa Maria ligt rondom de 30 – 40 euro. De taxi blijft dan wel 2 uur op je wachten (spreek dit van te voren goed af).
Ann zegt
We hebben de zoutbekkens bezocht en waren ontzettend verrast in positieve zin.
Het plaatsje is rustiek en is niet over-gecommercialiseerd, wat het heel veel charme geeft. Dat geeft een groot verschil met het touriistich karakter van de dode zee in Israël. Dit heeft veel meer charme.
Aan de rand van het zout bellen, kan je jezelf insmeren met modder en nadien kan je deze eraf halen bij het baden. Dit was een zeer, zeer fijne ervaring.
KaapverdieVakantie.net zegt
Dank voor het delen van de ervaring, fijn dat Pedra de Lume goed bevallen is!
Met vriendelijke groet,
Team KaapverdieVakantie.net