
Voor kaapverdianen is muziek een zeer belangrijk onderdeel van hun leven. Zij kunnen niet zonder. Overal hoor je muziek op de Kaapverdische eilanden. Kaapverdië heeft verschillende muziekstijlen. Zo is er de funaná en de morna. De funaná is swingende dansmuziek, terwijl de morna een melancholische muziekstijl is die veelal gezongen wordt in het Kaapverdisch creools. De morna is het volkslied van de ziel en is de Afrikaanse variant op de fado. De muziek is vooral beïnvloed door Portugal, Brazilië en Afrika, omdat Kaapverdië vroeger een centrum van de slavenhandel was. De zanger wordt begeleid door meerdere musici. De instrumenten zijn meestal viool, gitaar, saxofoon, piano en percussie. De muziekstijl de morna – ook wel de nationale muziek genoemd – gaat over verlies, afscheid en terugkeer naar het vaderland. Elk Kaapverdisch eiland heeft zijn eigen morna. De morna is in 2019 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco voor immaterieel cultureel erfgoed.
Cesária Évora
Het is vooral volkszangeres Cesária Évora (geboren: 27 augustus 1941) van het Kaapverdisch eiland Sao Vicente door wie de morna ook in het buitenland bekend is geworden. Met haar warme, zuivere stem heeft zij velen betoverd. Zij begon met zingen in kroegen, werd ontdekt en heeft daarna vanaf haar 47e jaar opgetreden in grote wereldzalen. Zij zong zonder veel uiterlijk vertoon. De emotie lag in haar stem. Zij werd begeleid door een fantastisch goede band. Vooral de viool, saxofoongitaar en cavaquino waren fenomenaal. Cesária Évora trad altijd blootvoets op en werd daarom ook wel de diva op blote voeten genoemd. Cesária Évora is in 2011 overleden.
Koningin van de morna
Cesária Évora stond bekend als de koningin van de morna en haar internationale doorbraak kwam in 1992 met het album Miss Perfumado. Ze won in 1997 de Kora African Music Awards in drie belangrijke categorieën. En 2003 won ze zelfs de belangrijkste muziekprijs ter wereld, namelijk een Grammy Award voor het ‘Best Contemporary World Music Album’. Ze kreeg deze onderscheiding voor het album Voz d’ Amor. In 2009 werd Cesária Évora in Frankrijk door president Sarkozy onderscheiden met de medaille van het Legion d’ Honneur.
Muzieknummers
Cesária Évora heeft in haar lange carrière veel nummers gezongen. Bekende nummers zijn onder andere ‘Sodade’, ‘Angola’, ‘Sangue de Beirona’ en ‘Tchintchirote’. Eén van haar mooiste nummers ‘Sodade’ beschrijft het diepe gevoel van heimwee, eenzaamheid, verdriet, maar ook geluk en hoop. In onderstaande video (geluid aanzetten) kun je genieten van een live-optreden van ‘Sodade’
Het nummer ‘Angola’ kwam uit op het album Miss Perfumado (1992) en is van veel muziekliefhebbers een favoriet. Beluister dit swingende nummer in de onderstaande video (alleen geluid).
Wat is jouw favoriete nummer van Cesária Évora? En wat vind je van haar zeer bekende albums ‘Miss Perfumado’, ‘Cesaria’, ‘Cabo Verde’ en ‘Café Atlantico’?
Dit artikel is geschreven door drs. W.L.M. van Maaren. Groot liefhebster van de muziek van Cesária Évora.
Pepijn zegt
Leuk artikel! Wat is eigenlijk een cavaquino?
Een mooi nummer van cesaria evora vind ik trouwens Africa Nosa.
KaapverdieVakantie.net zegt
Goede vraag Pepijn. Een cavaquinho is een klein type gitaar met 4 snaren en komt oorspronkelijk uit Portugal.