De morna is eind 2019 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco voor immaterieel cultureel erfgoed. Dit is erg speciaal. Op deze internationale erfgoedlijst staan streng geselecteerde immateriële tradities die zo bijzonder zijn dat ze beschermd moeten worden.

De morna is de meest belangrijke en traditionele muziekstroming van Kaapverdië. De morna is een traditionele stijl met zang, muziek, poëzie en dans. Het wordt ook wel het volkslied van de ziel genoemd en de Afrikaans variant van de Portugese fado of de tango. De morna is de nationale muziekstijl van Kaapverdië en gaat over onderwerpen als liefde, vertrek, scheiding, hereniging, verlangen en het moederland. Elk eiland op Kaapverdië heeft zijn eigen morna en wordt vaak uitgevoerd op belangrijke levensgebeurtenissen zoals bruiloften, doopfeesten en familiebijeenkomsten. De zang van de morna wordt begeleid door een of meerdere instrumenten zoals een viool, gitaar, saxofoon, piano, klarinet en percussie. De teksten bestaan uit twee zangregels die elk herhaald worden. Daarna begint een nieuw couplet met wederom tweemaal twee zangregels. Uit de morna zijn diverse andere muziekstromingen ontstaan, zoals coladeira (snellere ritmes) en cola-zouk (gemengd met Caribische muziek).
De morna werd bedacht door Eugenio Taveres, maar werd wereldwijd vooral bekend door de Kaapverdiaanse wereldster Cesária Évora (1941 – 2011). Zij werd ook wel de koningin van de morna genoemd en won diverse internationale muziekprijzen.
Geef een reactie