Een van de grootste oceaanbewoners komt in de Atlantische oceaan rondom de Kaapverdische eilanden voor. De walvishaai is de allergrootste vissoort ter wereld en is ongevaarlijk. Het heeft ook veel records qua grootte achter zijn naam. De walvishaai is een langzaam bewegende vissoort die voornamelijk leeft van plankton. Het zijn ongrijpbare diepzeezwemmers waar nog weinig over bekend is. Het is een indrukwekkende verschijning en staat op de lijst met bedreigde diersoorten.

Uiterlijk van de walvishaai
De walvishaai kan tussen 8 en 15 meter lang worden. Als ze volwassen zijn wegen ze zo’n 20 ton. De haai heeft een brede en platte kop, waarbij de bek zich aan de voorkant van de kop bevindt. De bovenkant van zijn huid is donkergrijs met grote witte / gele stippen en strepen die zowel horizontaal als verticaal lopen. Elk exemplaar heeft zijn unieke patroon en kan dus daaraan worden herkend.
Walvishaaien zijn geen sneller zwemmers. Ze zwemmen niet sneller dan ongeveer 5 kilometer per uur, waarbij het hele lichaam in beweging is. Ze blijven voornamelijk zo’n 6 meter onder de zeespiegel, maar maken ook hele diepe duiken.
Haai of walvis?
De naam van de walvishaai is verwarrend. Is een walvishaai nu een walvis of haai? Een walvishaai is een haaisoort en geen walvis. Het is dus ook een vissoort en geen zoogdier.
Is de walvishaai gevaarlijk?
De walvishaai is ongevaarlijk voor de mens. Walvishaaien eten voornamelijk plankton, wat kleine visjes en inktvisjes. Door de grootte van het lichaam kan het relatief gevaarlijk zijn als je in de buurt van zijn gigantische staart komt. Hier kan je per ongeluk wel een tik van krijgen. Door zijn grootte heeft de walvishaai zelf ook weinig natuurlijke vijanden. Net als bij de meeste diersoorten is de mens en het milieu waarschijnlijk de grootste dreiging.
Walvishaaien hebben een zeer grote bek die wel 1.5 meter lang kan zijn. De haai voedt zich namelijk door met zijn bek open te zwemmen en na de bek weer gesloten te hebben het water te filteren. Per uur kunnen ze wel 6000 liter aan water opzuigen. Kan een walvishaai – met deze krachten – je dan ook opzuigen? Nee, hun lichaam is niet gemaakt om te eten. Daarnaast is de mens ook te groot.
Wanneer kan ik walvishaaien spotten op Kaapverdië?
In de maanden juli tot en met november is de grootste kans om een walvishaai te spotten in de wateren rondom Kaapverdië. Niemand weet exact hoeveel exemplaren er zijn, maar het is wel algemeen bekend dat het aantal beperkt is en dit ook in snel tempo afneemt. Alhoewel er diverse observaties van walvishaaien bij Kaapverdië zijn, moet je wel enigszins geluk hebben om ze te zien.
Geef een reactie