
De non-profit organisatie Ethical Traveler stelt jaarlijks een lijst op van landen in ontwikkeling die zich het meest bezighouden met het bevorderen van de mensenrechten, het ondersteunen van het maatschappelijk welzijn en het behoud van hun eigen omgeving. De non-profit organisatie maakt een beoordeling van het beleid en de praktijk die de landen uitvoeren en kiest daaruit een top-10. Veel landen zijn in hevige onderlinge concurrentie om de toerist aan te trekken. De reiziger van tegenwoordig neemt in zijn keuze voor een vakantie ook steeds meer de ethische status van het land mee in de overweging. Reizigers kiezen minder vaak voor landen met zwakke ethische condities. Door het bezoeken van landen met een beter ethisch beleid, wordt indirect ook een bijdrage geleverd om dit beleid voort te zetten. Alle landen in de wereld hebben wel tekortkomingen, echter de geselecteerde landen in ontwikkeling maken oprecht grote stappen om het juiste te doen.
De lijst van ‘s werelds beste ethische bestemmingen in 2015 zijn volgens EthicalTraveler.org in alfabetische volgorde:
- Kaapverdië*
- Chili *
- Dominica *
- Litouwen *
- Mauritius *
- Palau
- Samoa
- Tonga *
- Uruguay *
- Vanuatu
* stond ook in de top-10 lijst van de editie uit 2014
Nieuw in de lijst 2015 zijn Vanuatu, Samoa en Tonga. Van de landen in top-10 zijn er 7 eilandstaten, dit wijst op een duidelijke trend. Klimaatverandering beïnvloedt eilanden dramatisch, zodat ze de neiging hebben zich zeer bewust te zijn van het belang van een doeltreffend milieubeleid. Opmerkelijk is dat er zich geen Aziatisch ontwikkelingsland in de top-10 begeeft. Deze Aziatische landen hebben te veel de mensenrechten geschonden en toonde te weinig verbetering in de richting van duurzaamheid.
Over het onderzoek
Ethische Traveler doet intensief onderzoek naar de ontwikkelingslanden om de beste reizen en toeristische bestemmingen ter wereld te identificeren. Het onderzoek richt zich op vier categorieën: bescherming van het milieu, sociaal welzijn, mensenrechten en dierenwelzijn. Voor deze categorieën zijn gegevens uit het verleden en heden geëvalueerd. Dit helpt om de landen te selecteren die actief bezig zijn om de situatie van de eigen bevolking, duurzaamheid, de overheid en de omgeving te verbeteren. Informatie is gebruikt uit bronnen zoals Freedom House, de Millennium Challenge Corporation, Reporters Without Borders, UNICEF, LGBT en de Wereldbank. Na een selectielijst is gedetailleerd onderzoek uitgevoerd om de betreffende landen te beoordelen.
Wil je het goede ethische werk van Kaapverdië belonen én ook genieten van een heerlijke vakantie? Boek een vakantie naar Kaapverdië en ervaar de schoonheid.
Geef een reactie