Grote ambities voor Kaapverdië en een voorbeeld voor een groot deel van de rest van de wereld. De Kaapverdische eilanden willen binnen een decennium (2030) 100% van zijn elektriciteit uit duurzame bronnen halen. Duurzame energie betekent een minimale belasting van de aarde. Daarnaast betekent de overstap naar duurzame energie ook dat het land verlost is van de grootste financiële last. Het land importeert immers dure aardolie om energie op te wekken. En het energieverbruik op de Kaapverdische eilanden ligt hoog. Door het ontbreken van grondstoffen moet bijvoorbeeld het drinkwater uit de oceaan worden ontzilt. Een proces dat veel energie vraagt en continu doorgaat. De overstap naar een volledig duurzame energievoorziening betekent voor de bevolking ook meer welvaart. Ze krijgen dan 24 uur per dag de beschikking tot elektriciteit, wat nu niet het geval is. En ook de elektriciteitsprijzen zullen dalen. Een win-win situatie!

Huidig gebruik elektriciteit op Kaapverdië
Het grootste deel van de Kaapverdiaanse elektriciteit wordt opgewekt met generatoren die draaien op aardolie. Deze aardolie wordt geïmporteerd uit het buitenland. Het merendeel van de Kaapverdische bevolking heeft beperkt toegang tot elektriciteit en een derde van de bevolking is nog afhankelijk van brandhout om te kunnen koken. De elektriciteitsprijzen in Kaapverdië liggen ook relatief hoog. Gemiddeld twee zo hoog als bijvoorbeeld de Verenigde Staten of West-Europa. Dit komt mede doordat de geïmporteerde aardolieproducten uit het buitenland relatief duur zijn. Tevens is de infrastructuur van de nationale energieleverancier verouderd waardoor er lekkages zijn en er ook illegaal elektriciteit wordt afgetapt.
Naast dat een groot deel van de elektriciteit nog wordt opgewekt met generatoren, heeft Kaapverdië al sprongen gemaakt op het gebied van duurzame energie. Op diverse eilanden kan je al diverse windturbines en zonnepanelen aantreffen. Bijvoorbeeld, op het eiland van Santiago in de omgeving van de hoofdstad Praia staan enkele windturbines. En in Monte Trigo op Santo Antao staan enkele honderden zonnepanelen. Op twee van de grootste eilanden bestaat ongeveer een kwart van de energieopwekking al uit windenergie. Goede energieopslag ontbreekt nog om de capaciteit direct uit te breiden.
Van import naar zelfvoorzienend duurzame energie
Zon en wind zijn de belangrijkste elementen voor Kaapverdië om duurzame energie mee op te wekken. De geografische ligging van Kaapverdië ten opzichte van de evenaar is een garantie op veel zonuren. En als archipel zijnde is wind ook altijd aanwezig. Maar de duurzame grondstoffenmix gaat verder en die mogelijkheden hebben de meeste landen niet. Bijvoorbeeld, als vulkanisch land kan Kaapverdië ook haar geothermische bronnen benutten om energie opwekken. Ten tweede, de oceaan bij Kaapverdië heeft regelmatige getijden, met de bewegingen van de oceaan kan energie worden gerealiseerd. Ten slotte, thermische energie kan worden gegenereerd van koude diep zeewater en warm oppervlaktewater.
De energietransitie in Kaapverdië is inmiddels ingezet. Zo wordt het energienetwerk uitgebreid en gemoderniseerd, opties voor energieopslag worden gerealiseerd en wordt er uiteindelijk op elk eiland een duurzame energiecentrale gebouwd. De vergroening doet Kaapverdië niet alleen, maar deels met subsidies uit de Europese Unie met partners uit Nederland, Spanje en Duitsland. Dit alles met het doel om heel snel in zijn geheel te leven van groene energie.
Geef een reactie