Raso en Branco behoren tot de bovenwindse eilanden (Barlavento) van Kaapverdië. Samen met Santa Luzia zijn het de enige onbewoonde eilanden van de Kaapverdische archipel. Sinds 1990 maken Raso en Branco deel uit van het beschermde natuurgebied ‘Reserva Natural Integral de Santa Luzia’. Daarnaast staan de drie onbewoonde eilanden ook op de voorlopige lijst van de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Raso

Het onbewoonde eiland Raso is circa 7 vierkante kilometer groot en is vulkanisch van aard. Raso is opgebouwd uit lagen gestolde lava en tefra en bestaat uit een plateau die zo’n 160 meter boven het water uitsteekt. De kust bestaat uit rotsachtige kliffen en de vegetatie op het eiland is beperkt. In het zuiden van het eiland zijn er kolonies van verschillende vogelsoorten zoals zeestormvogels, pijlstormvogels en de zeldzame Raso Leeuwerik (Alauda razae). In de wereld is het eiland Raso de enige plek waar de Raso Leeuwerik voorkomt. Eind 2015 werden er maar 855 van de Raso Leeuwerik geteld.
Branco
Branco is zelfs kleiner dan Raso en is maar 3 vierkante kilometer groot. Wel is het eiland met een hoogte van 327 meter wel hoger dan Raso. Branco is niet altijd een onbewoond eiland geweest. In 1833 zijn er 30 gevangen op het eiland achtergelaten om te overleven of te sterven. Het onbewoonde Branco is een van de belangrijkste broedplaatsen voor zeevogels van Kaapverdië. Je vindt op Branco veel guano. Guano is een natuurlijke witte afzetting van gedroogde uitwerpselen van vogels waar een hoge concentratie meststoffen in zit. Vandaar dat de mensen vroeger dit ook het ‘witte’ eiland noemde.
Hoe kom ik op Raso en Branco?

Naar Raso en Branco gaan geen georganiseerde boottochten. Je kunt de eilanden bereiken door via de lokale bevolking een vissersboot te regelen. Het dorp Tarrafal op Sao Nicolau is een goed vertrekpunt. De eilanden liggen tussen de bewoonde eilanden Sao Vicente en Sao Nicolau in. Vanaf Sao Nicolau is het ongeveer 15 kilometer naar Raso.
Geef een reactie