De purser van Transavia zei het al: “vergeet u bij het uitstappen niet uw e-reader, iPad en telefoon; u zult ze nodig hebben hier op Sal” en dat klopte. Maar dat was de eerste indruk hoor, want na terugkomst van de boot zijn we hier nog twee dagen geweest, en dan voel je pas die lekkere laid back sfeer in het stadje, in de cafés, op straat en op het strand. Ook carnaval drumsessies gezien met zwartgemaakte (echt!) Kaapverdianen om de slaven uit te beelden. Lekker langs het strand gelopen en gezeten, s’ochtends hardgelopen naar de vuurtoren en s’ avonds een yogales meegepikt.
Zeilen en excursies

We keken uit naar de aanmonstering op de Oosterschelde (driemaster zeilboot). We zagen haar al liggen, maar waar was precies de afhaalplek? Beetje verwarring in de taxi, en we waren niet de enige, maar uiteindelijk kwamen we allemaal aan boord. Op de Oosterschelde ben je meehelpende passagier. En als mij gezegd wordt wat ik moet doen, probeer ik het zo goed mogelijk te doen. Echt handig ben ik niet, maar ik heb naam gemaakt door omhoog te klimmen met klimharnas en zekering langs het want richting mast. Over reizen wordt hier in de groep veel gesproken, en natuurlijk over zeilen, want behalve wij zijn het allemaal zeilers. Een motorboot is natuurlijk zéér minderwaardig. Maar ze stuntelen net zoveel, of soms meer dan wij! Mooie kennismaking de eerste zeildag, genoten van het buiten zijn. Het leuke van deze reis is dat we een dag en soms ook nacht zeilen langs de Kaapverdische eilanden en dan een dag een excursie doen.
Santiago
De eerste trip was op Santiago, waar we ook weer heen zullen gaan na de zeilreis. Met de dinghy (klein bootje) naar de wal, waar vrouwen druk waren met vis verkopen, en dan eerst naar een dorpje waar de bevolking ooit in opstand kwam tegen de katholieke priesters. Hutjes, we zijn dan weer echt in Afrika. In de reisboeken staan meestal alleen de gekleurde huizen die klaar zijn, maar de grijze onafgemaakte huizen overheersen. Verder mooie kapokbomen en een kort bezoek aan concentratiekamp voor politieke gevangenen van de Portugese koloniën.
Santo Antao
Hoogtepunt voor mij in elk geval, de tocht van twee uur steil dalen in Santo Antao, het groenste eiland. We liepen over een ezelpad, eerst door de mist en later het groene dal met kleine akkers met onder andere zoete aardappelen, kool en mais. Om in Santo Antao te komen moesten we de overtocht maken met de veerboot vanaf Mindelo (leuk stadje maar helaas alles dicht want het was zondag) op de veerboot.
Ieder eiland heeft trouwens wel iets speciaals, maar over het algemeen zijn ze toch stenig, zandig en vrij kaal, met ook hele leuke pareltjes, die wij natuurlijk allemaal bekeken hebben.
Sao Nicolau
Sao Nicolau is het minst toeristische eiland, maar met de drakenbloedboom (komt op een paar plekken maar voor), de busrit in aluguer (lokaal busje), een onverwachte lunch op een prachtige locatie tussen rotsformaties een geweldig eiland. Moeilijk om dat in woorden te beschrijven, het was prachtig! Vervolgens nog naar de Grogue stokerij geweest.
Boavista
Boavista is een woestijnachtig eiland. Het is als volgt te beschrijven. Veel nieuwe aanbouw, het heeft een bosachtig duinlandschap aflopend naar een mooi strand met een scheepswrak. Woestijn, met wortels erboven om dauw op te vangen. Klimduinen leuk om vanaf te rennen.
En weer zeilen…
Op de motor…, helaas was het laatste stuk pal tegen de wind. Jammer! Ook was het helaas te laatste dag. Ik ben veel buiten geweest en gewoon genoten, zo’n beetje staren in de golven en af en toe wat kletsen met de bemanning en de andere passagiers. Uiteindelijk nog een walvishaai gezien, grijs gespikkeld, nogal zeldzaam, iedereen was opgetogen! Tenslotte een barbecue met dans, erg leuk, dank aan de bemanning! Volgende dag een beetje droevig afscheid genomen van bemanning en passagiers, en hier en daar wat email adressen uitgewisseld. Wie weet zien we nog mensen met Sail dit jaar.
Achtergrond reisverslag
Dit reisverslag is geschreven door Lidwien en een samenvoeging uit twee losse delen. Ze heeft in de maand januari / februari met een groep zeilend een aantal eilanden uit de Kaapverdische archipel bezocht. Wil je ook jouw ervaringen en/of tips delen? Schrijf een leuk reisverslag en stuur ons dit op.