Kaapverdië is bekend als kleurrijk land. Dit komt mede tot uiting in de kunst. Naast de vele gekleurde huizen zie je ook veel gekleurde muurschilderingen. De muurschilderingen worden door straatkunstenaars gemaakt. In de volksmond heet deze vorm van kunst ook wel street art of straatkunst. Van origine is street art controversieel. Schilderen op muren in de open ruimte is namelijk niet door elke medemens even gewaardeerd. Street art wordt echter namelijk wel vaak verward met graffiti.
Tijdens onze zoektocht naar street art op Kaapverdië was het een verrassing wat we tegenkwamen. In dit artikel laten we je een fotoreportage van enkele grotere kunstwerken zien die wij tegenkwamen op het eiland Santiago. En dan voornamelijk in de hoofdstad Praia.
Street art versus graffiti
Wat is street art nu precies? Volgens de meest gangbare definities is street art beeldende kunst gecreëerd in de publieke ruimte. Muurschilderingen (of murals) is de bekendste vorm van street art, maar uitingen als sculpturen vallen bijvoorbeeld hier ook onder. Het doel van street art is dat kunstenaars de straat mooier willen maken. Soms dragen ze ook een politiek statement uit. Op de meeste van plekken is het maken van street art gewoon toegestaan.
Veel mensen verwarren street art met graffiti. Bij graffiti staat het plaatsen van de naam / tags van de kunstenaar of groep voorop. Complexiteit is hier het criterium. Bij street art gaat het juist om de originaliteit en schoonheid van de afbeelding.
Street art Santiago

Dit onderstaande kunstwerk kun je bijna niet ontgaan als je door Praia de hoofdstad van Santiago en van Kaapverdië rondloopt. Deze muurschildering blinkt uit door de felle kleuren en de enorme grote maat. Als we de maat grof inschatten zal deze tekening wel in een 25-meter zwembad passen. Het is zelfs zo groot dat we maar een deel van deze muurschildering met onze camera konden vastleggen.

Kaapverdië herinnert zich de strijd naar onafhankelijkheid van haar eigen land en andere landen in Afrika met het bekende symbool voor de strijdkreet Aluta Continua (correct geschreven: A luta continua). Dit betekent ‘de strijd gaat verder, de overwinning is zeker’. De kreet wordt tegenwoordig ook op andere momenten gebruikt, zoals bij het voetbal.

Een feestganger is laveloos en liggend op de grond afgebeeld met een fles grogue in zijn hand. De sterke drank is erg populair in Kaapverdië.


Als je de weg richting de markt van Praia (Mercado Municipal) volgt kom je in deze buurt de bovenstaande vrolijke muurschilderingen tegen. Eten is hier belangrijk.

Amílcar Lopes da Costa Cabral wordt met zijn gedicht over vrijheid (1969) op deze muur geëerd. Hij was naast dichter ook een intellectueel, landbouwkundig ingenieur, diplomaat en een belangrijk anti-koloniaal Afrikaanse leider. De onafhankelijkheidsstrijd van Kaapverdië (en Guinee-Bissau) werd door hem geleid.


Aan de andere kant van het eiland ligt Tarrafal. Op de muurschildering wordt meteen duidelijk waar dit dorp voornamelijk van leeft…
Meer street art zien? Bekijk hier het tweede deel over deze straatkunst op Kaapverdië.
Marlene zegt
Wow dat ziet er leuk uit!